Almanyanın Düsseldorf şehri T.C.Başkonsolosluğundan Yapılan basın açıklamasında Türk vatandaşlarına çağrı yapıldı. Çocuklarınızı Türkçe derslerine kayıt yaptırın  okullara gönderin denildi.

Basın toplantısına; Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul, Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, Düsseldorf Eğitim Ataşesi Muteber Gamze Bozgöz, Essen Eğitim Ataşesi Sabri Yolcu, Köln Eğitim Ataşesi Muhterem Dilbirliği ve Münster Eğitim Ataşesi Ayşe Nazlı Söylet ile birlikte Almanya'daki birçok kanal, gazete, dergi ve internet medyası mensuplarıyla birlikte konsolosluk çalışanları katıldı.

KRV Eyaletinde okullarda ders kayıt döneminin başlaması sebebiyle 5 Şubat 2024 tarihinde KRV Eğitim Ataşeleri öncülüğünde, Düsseldorf Başkonsolosluğu koordinasyonunda Türkçe derslerine kayıtların arttırılması amacıyla Konsolosluk Anadolu Salonunda bir basın toplantısı düzenlendi.

Düsseldorf Başkonsolosu Ali ihsan İzbul; "Öncelikle bu toplantıya katılan Köln Başkonsolosu  Turhan Kaya'ya ayrıca emeklerinden dolayı Eğitim Ataşelerine ve programa katılım sağlayan kıymetli basın mensuplarına teşekkür ederek konuşmalarına başladılar. İzbul, "Önümüzde çok yoğun bir gündem bizi bekliyor, Almanya'da, vatandaşlık yasası resmi gazetede yayımlandıktan 3(üç) ay sonra yürürlüğe girecek. Bu kapsamda gerek Alman vatandaşlığına başvurması beklenen vatandaşlarımızın, gerek yeniden Türk vatandaşlığına başvurması beklenen mavi kartlı vatandaşlarımız için bu sürecin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum diyerek sözlerine şöyle sürdürdü, “Ayrıca ırkçılık ve islamafobi artış eğiliminde, bunlar Dünyayı karanlık çağlara götürme riski olan eğilimlerdir, bunlar ile mücadele edilmesi çağrısında bulunuyoruz. 

Eğitim, yabancı düşmanlığının ve islamafobi'nin en büyük ilacıdır, Eğitim hoşgörüdür. Türkçe derslerine kayıt için Ataşeliklerimizin çalışmalarına vatandaşlarımızdan da tam destek bekliyoruz.” Başkonsolos İzbul, basın toplantısına katılan kıymetli basın mensuplarına tekrar teşekkür ederek sözlerini Köln Başkonsolosu Turhan Kaya'ya bıraktılar.

Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, "Türkçe derslerine kayıt dönemlerinde Vatandaşlarımıza her yıl çağrıda bulunuyoruz fakat bu yıl bu çağrıyı basın önünde yaparak sizlerle paylaşmak istedik çünkü Türk toplumunun Almanya'daki varlığının en önemli unsurlarından bir tanesi dilimizin bir sonraki neslimize öğretilmesi ve aktarılmasıdır. Bu sebeple her yıl vatandaşlarımıza bu çağrıyı muhakkak yapıyoruz. KRV Eyaletindeki Ataşelerimiz öğrencilerimize bu bilgilerin aktarılması için çok başarılı bir strateji uyguluyor ve çok kıymetli çalışmalara imza atıyorlar, şimdi sizlere bununla alakalı bir sunum ve bilgilendirme yapacaklar diyerek bu organizasyona ev sahipliği yapan Düsseldorf Başkonsolosu ve Ataşesine teşekkür ediyorum”dedi.

Düsseldorf Eğitim Ataşesi Bozgöz, Öncelikle Düsseldorf ve Köln Başkonsoloslarımıza ve çok kıymetli Essen, Köln ve Münster Eğitim Ataşelerimize toplantının gerçekleşmesine katkılarından dolayı teşekkür ederek sözlerine başladılar, “Biz bu çalışmayı bir Türkçe seferberliği olarak görüyoruz dediler. Basın mensuplarının bu çalışmalara desteğinin çok önemli olduğunu, basın sayesinde vatandaşlarımıza ulaşabildiklerini ilettiler. Velilerimize bir çağrıda bulunduklarını ve bizlerle beraber Türkçe derslerine kayıt çalışmalarında çalışmaları gerektiğini, iki dilliliğin zenginlik olduğunu sadece Türkçe değil aynı zamanda çocuklarımızın Almanca'ya da hakim olmaları gerektiğini vurguladılar, iki dili de gayet iyi bir şekilde rahatlıkla öğrenebileceklerini asıl önemli olanın da bu olduğunu dile getirdiler, konuşmasının sonunda bu programa katılan kıymetli basın mensuplarına da teşekkür ederek sözlerini tamamladılar.

Münster Eğitim Ataşesi Ayşe Nazlı konuşmasında şunları aktardı;

“Sevgili-vatandaşlarımız, kıymetli Velilerimiz Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti okullarında ders kayıt döneminin başlaması sebebiyle, çocuklarımızın geleceğiyle ilgili bazı önemli hususları bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Son dönemlerde yapılan bilimsel çalışmaların da gösterdiği üzere, anadilini sağlam öğrenen ve çift dilli yetişen çocuklar eğitim ve iş hayatlarında daha başarılı olmakta; bunun yanısıra, özgüveni yüksek bireyler olarak kimliklerine sahip bilinçli bireyler olarak yaşadıkları toplumlarda hizmet etmektedirler.

Çocuklarımız anadilleri Türkçe'yi ilk olarak ailede öğrenseler de bu yeterli olmamaktadır.  Türkçe'ye tüm zenginliğiyle hakim olabilmek için bu öğrenme sürecinin mutlaka odaklı ve etkileşimli bir ortamda pekiştirilmesi, yani okulda Türkçe derslerinin alınması gerekmektedir. Türkçeyi doğru olarak ve tüm zenginliğiyle konuşabilmek ve yazabilmek için mutlaka okulda Türkçe derslerine kayıt olunmalıdır.

Çok kültürlü bir toplumda yaşayan insanlarımız için anadil olarak Türkçe derslerinin getirdiği kazanımlar saymakla bitmez. Bu kazanımlardan birkaçı;

* Anadil okul başarısının artmasını sağlar;

* Diğer dillerin daha kolay öğrenilmesini temin eder;

* Buna bağlı olarak iletişim ve sosyalleşme kabiliyetlerini artırır;

* Türkiye'de staj ve üniversite imkânı verir;

* Türk ve Alman toplumuna uyumu kolaylaştırır;

* Çocuğun özgüveninin artmasını destekler;

* Kökleriyle daha kuvvetli bağlar oluşturur;

* İki dilliliğin / çok dilliliğin avantajlarına sahip kılar;

* İki dillilik sayesinde daha fazla iş/kariyer fırsatı sağlar.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde Türkçe dersleri tüm okul türlerinde ilkokul 1. Sınıftan 10. Sınıfa kadar sunulmaktadır. Bu derslerin temel hukuki dayanağı KRV Okul Yasası 2. Maddesinin 10. Fıkrası ve yine KRV Katılım ve Uyum Yasasının 10.Maddesinin 1. Fıkrasıdır. 

Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet okullarında anadil Türkçe dersleri açılabilmesi için ilkokullarda en az 15 velinin, ortaöğretim okullarında ise en az 18 velinin okul yönetimine yazılı olarak başvuruda bulunması gerekmektedir. (Klassenübergreifend) Aynı okulda bu sayıya ulaşılamadığı takdirde birden fazla ilkokulda 15, birden fazla ortaöğretim okulunda ise 18 velinin eğitim müdürlüğüne başvurması ile ana dil dersleri açılmak zorundadır. (Schulübergreifend)

Bu çerçevede, tüm velilerin, anaokulundan ilkokula geçiş ve ilkokul öğreniminden ortaöğretime geçiş kayıtlarının başladığı bu dönemde (Şubat-Mart) çocuklarını Türkçe derslerine kaydettirmesi önem taşımaktadır.  Okulda Türkçe dersi mevcutsa çocuğunuzun bu derse katılması için, mevcut değilse çocuğunuzun kaydını yaptıracağınız okulda Türkçe dersi açılması için müracaatta bulunabilirsiniz. Bunun için Ataşeliklerimizin internet sayfalarından indirebileceğiniz ya da telefonla, mail ile talep bizlerden talep edebileceğiniz ya da kayıt yaptıracağınız okuldan temin edebileceğiniz HSU TÜRKÇE Dersi Kayıt Formunu doldurup okul yönetimine teslim etmeniz yeterlidir.  

Türkçe derslerine kayıtla ilgili herhangi bir sorun yaşamanız halinde, aşağıdaki temas bilgilerinden Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Başkonsolosluklarımız Eğitim Ataşeliklerine başvurabilirsiniz. Bizler siz vatandaşlarımız adına meselenin takipçisi olacağız." diyerek basın duyurusunu tamamladılar. 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından basın mensuplarının sorularıyla birlikte soru cevap bölümüne geçildi. Eğitim Ataşelerinin basın mensuplarının sorularını cevaplamalarıyla birlikte program sona erdi.