T.C.Düsseldorf Başkonsolosluğu "Dünya dili Türkçe" için Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları, çocuk babaları ve annelerine çağrıda bulunarak çocuklarının Türk kültür ve eğitim dersleri almaları için okullara mutlaka gönderilmesini istedi.
"Türk dilini seviniz! Çünkü Türklerin en az geçmişleri kadar büyük geleceği olacak ve bu gelecek o geçmişe dayanacaktır." Nihad Sâmi Banarlı
"Türk milletinin dili Türkçedir. Türk Dili dünyada en güzel, en zengin ve kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sevip onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk Dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sonsuz felaketler içinde ahlakını, göreneklerini, anılarını, çıkarlarını kısacası; bugün kendisini millet yapan her niteliğinin, dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk Dili, Türk ulusunun yüreğidir, beynidir"Mustafa Kemal Atatürk
Türk demek, dil demektir. Millet olmanın en belirgin niteliklerinden biri dildir. “Türk milletindenim.” diyen kişi, her şeyden önce kesinlikle Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir kişi, Türk kültürüne ve milletine bağlılığını öne sürerse buna inanmak doğru olmaz.
Türkçe konuşup Türkçe yazmalıyız.
"Dili korumak ve sevmek, vatanı korumak ve sevmekle birdir" dersek asla mübalağa etmiş olmayız, dilini kaybeden dinini de kaybeder. Toplum, bunun örnekleri ile doludur.
Bu arada, tanınmış ilim ve fikir adamlarımızın dilin önemi konusundaki düşüncelerinden de örnekler vermek isterim. Bunlar sadece dille ilgili düşünceler değil, en güzel kullanılan Türkçenin de çarpıcı örnekleridir. Merhum Prof. Dr. Muharrem Ergin şöyle der:
"Dil bir milletin diğer millerden farklı olan terennümü ve konuşmasıdır. Dil bir milletin ses dünyasıdır."
"Dil düşüncenin aynasidir. Onun için dil bir milletin düşünce sistemini gösterir. Bir dil, onu kullanan milletin kafa yapısını, nasıl düşündüğünü, o milletin zihnen nasıl çalıştığını ortaya koyar, milli düşünce tarzını aksettirir."
"...Dil, milli hafızanın, milli hatıraların, duyguların ve düşüncelerin, bütün maddi ve manevi değerlerin, bütün buluş, ibda ve icadların müşterek hazinesidir."
Ergin Hoca'ya göre dil, millet denilen cemiyetin en önemli sosyal varlığıdır. Kültürün ilk ve temel unsurudur. Kemal Tahir bir adım daha ileri giderek, dili kültürle bir tutar.
Mehmet Kaplan Hoca da, Türkiye'nin en mühim kültür davası olarak dil davasını görür. Onu halletmeden hiçbir davayı halletmek mümkün değildir. Türkiye meselelerinin altında dil davası vardır. Ona göre de:
"Düşünce ve duyguları nesilden nesile, insandan insana nakletme vasıtası olan dil, her türlü kültür faaliyetinin temelini teşkil eder... Milli ve ictimai tesanüt dille olur."
Dünya üzerinde konuşulan "Adriyatik den Çin setine, kadar Türkçe konuşulmaktadır. Güzel dilimiz, dünya üzerinde Türk devletlerinin ortak dili Türkçemiz Türk milletinin hislerini dile getiren İsmail Gaspıralı büyüğümüz
"Dilde, işte, fikirde birlik" sözleriyle Türk topluluklarının birleşebileceği fikrini savunan, basın ve eğitim çalışmalarıyla iz bırakan Gaspıralı'nın düşünceleri bugün de örnek oluyor.
T.C.Başkonsolosluğumuz'dan velilere cağrı
T.C.DüsseldorfBaşkonsolosluğu "Dünya dili Türkçe" için Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları, çocuk babaları ve annelerine çağrıda bulunarak çocuklarının Türk kültür ve eğitim dersleri almaları için okullara mutlaka gönderilmesini istedi.
Gönderilen mektupta,
“Sayın veli
"Çocuğunuza bir iyilik yapın ve Türkçe anadil derslerine yazdırın."
Anadil ilk olarak ailede öğrenilir, ancak bu yeterli değildir. Türkçeyi doğru olarak ve tüm zenginliğiyle konuşabilmek ve yazabilmek için mutlaka okulda Türkçe dersleri alınmalıdır. Türkçe dersine katılan ve çift dilli yetişen çocuklar, hem eğitim ve iş hayatlarında daha başarılı olabilmekte, hem de özgüveni yüksek bireyler olarak kimlik sorunları yaşamamaktadır. Ayrıca, anadilimiz Türkçe, milli değerlerimizi, kültürümüzü yaşatmak için olmazsa olmaz bir şarttır. Bu nedenlerle, geleceğimize sahip çıkalım ve çocuklarımızı Türkçe anadil derslerine yazdıralım.
Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet okullarında anadil Türkçe dersleri açılabilmesi için ilkokullarda en az 15 velinin, ortaöğretim okullarında ise en az 18 velinin okul yönetimine yazılı olarak başvuruda bulunması gerekmektedir.
Tüm anne-babaları kayıtların başladığı bu dönemde (Şubat-Mart) çocuklarını Türkçe derslerine kaydettirmeye davet ediyoruz. Başvuru formu okul idarelerinde ve Eğitim Ataşeliklerimizin internet sayfalarında bulunmaktadır.
Okulda Türkçe dersi mevcutsa çocuğunuzun bu derse katılması için, mevcut değilse okulda Türkçe dersi açılması için, kayıt formunu doldurup okul yönetimine teslim edebilirsiniz.
Forma https://dusseldorf.meb.gov.tr adresinden, Türkçe dersleri seçmesinden ulaşabilirsiniz.”
Türkçe derslerine kayıtla ilgili herhangi bir sorun yaşamanız halinde, aşağıdaki temas bilgilerinden Eğitim Ataşeliğine başvurulabileceği vurgulandı.Tel: +492114547842
Web: http://dusseldorf.meb.gov.trE Posta: [email protected]://twitter.com/mebdusseldor
fhttps://www.instagram.com/mebdusseldorf/
https://www.facebook.com/egitimdus/