Şüphesiz ki insanlar için her meslek elzem ve kutsaldır, yeterki meslek ahlakı, insana hizmet düsturu ve Hakka kul olma şuuru ile yapılıyor olsun! Asıl olan insana hizmet etmek ve Allah’a gereği gibi bir kul olabilmektir. Ancak bazı meslekler vardır ki biraz daha fazla itina ister ve toplumun can damarına hitap eder.

Askerlik, Sağlık, asayiş, vatan hizmeti, savunma ve din hizmetleri gibi insanların korunması, müdafaası ve savunmasına yönelik hizmetler özel bir dikkat ister ve ayrı bir önem arz ederler. Öğretmenlik de işte o mesleklerden biridir. Çünkü insana, insanın ve ülkenin geleceğine yönelik olan kutsal ve onurlu bir meslektir.

Kişinin ben öğretmen olacağım demesi yetmez, öğretmenin seçilerek, özel eğitilerek yetiştirilmesi gerekir. Bu oldukça önemli bir konudur. Onun için eski öğretmen okullarını, Yüksek Öğretmen okullarını önemsiyor ve özlüyoruz. Öğretmen olmasını istediğimiz çocuğu ta ilk okuldan itibaren seçip ayrı bir okulda öğretmenlik mesleğine uygun olarak yetiştiriliyor olması gerekiyor.

Ortaokul, lise, üniversite dönemin de bile seçim- ayrım devam etmelidir diyoruz. Aynen özel harekat ekibinin seçimi gibi öğretmen seçimi de özel olmalı!.. Fedakar, cesur, atılgan, ahlaklı, dürüst, kendine güven duyan lider ve örnek insan olarak seçilmiş olanlar bu mesleğe aday olabilmelidir.

Mesleğini kazanmış hayata atılmış ve eğitim camiasında görevlendirilmiş öğretmenlerde de bana göre şu vasıflar aranmalı:

Öğretmen fedakar olmalı. Her türlü fedakarlığa katlanmalı. Türkiye’nin her yerinde görev yapacak şekilde yetiştirilip mesleğini icra konusunda karşılaşabileceği tüm güçlüklere göğüs gerebilmeli. Çalışmaları ve fedakarlığı ile örnek gösterilebilecek kişi olmalı öğretmen.

Öğretmen Çalışkan olmalı. Çalışkanlık öğretmenliğin birinci vasfıdır. Çünkü öğretmenlik Çalışkan olmayı gerektirir. Yeni düşüncelere açık, bilime, edebiyata ve sanata aşık olan kişidir öğretmen. Elinde kırk marifeti, kırık beceri ve kabiliyetiyle örnek insan, abla, abi, anne ve babadır öğretmen.

Öğretmen, örnek insandır. Giyinişi, kuşamı, yaşayışı ve davranışıyla toplum içinde örnek alınması gereken insandır öğretmen. Çalışan, okuyan, yazan toplumu yöneten, tavrı, edebiyle herkesin örnek alabileceği insandır öğretmen. Sadece eğittiği çocuklarına değil onun anne ve babasına ve topluma da örnek olan insandır öğretmen. Çünkü o topluma yön veren insandır.

Öğretmen ahlaki bakımdan insanı değerlerle donanmış insandır. Her milletin bir insani ve ahlaki değeri vardır. Türk Milletinin de taşıdığı bir insani ve ahlaki değerler vardır. Öğretmen bu değerlerin hepsine saygılı olan ve üzerinde uygulayan ve tatbik eden insandır. Bu sebeple öğretmen örnek alınan insandır. Onun yanlış yapması düşünülemez. Çünkü örnek rol modeldir öğretmen.

Öğretmen, yazan ve okuyan insandır. Okur, yazar topluma yön verir, yeni ufuklar açar, yeni yöntemler bulur, yeniklere açık olur toplumu yönlendirir ve ülkenin geleceğinde söz sahibi olur. Sözün özü her konuda örnek olması gereken insandır öğretmen!..Onun için diyoruz ki kişi öğretmen olacağım yerine devlet bu kişiyi öğretmen olarak yetiştireceğim diye seçmeli diyoruz!

Şüphesiz ki bütün bu vasıfları üzerinde toplaması gereken insanın maaşı aylığı da elbette örnek olmalı. Kimseye muhtaç olmadan geçim sıkıntısı çekmeden, başka işle uğraşmadan sadece onun derdi toplumun geleceği olan çocuklarımızın eğitimi olmalıdır.

En büyük yanlışımız eğitimde deneme yanılma yöntemiyle eğitim politikaları ile oynamaktayız. Eğitim kendimize özel, kendi değerlerimize uygun olmalı. Başkalarını taklid etmek bizi başarıya ulaştırmaz. Kendimize özgü bir eğitim politikası olmalı, Türk örf ve ahlakına- yaşamına uygun bir politika izler öğretmene de gereken değeri verirsek hem toplumu hem de geleceğimizi aydınlatılırız.

“24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu olsun!”