Allahutaala, kullarına çok acıdığı, merhamet ettiği için, bazı günlere, gecelere ve aylara kıymet vermiş, bu zamanlarda yapılan dua ve tövbeleri kabul edeceğini beyan etmiştir. Kullarının çok ibadet yapmaları, yalvarmaları, dua ve tövbe etmeleri için bu zaman dilimlerini sebep kılmıştır.
Şüphesiz ki tüm aylar, günler dinimizde mübarektir ama bazı aylar daha faziletli görülmüştür. Nasıl ki İslam dininde cuma günleri diğer günlere göre daha faziletlidir bu aylarda öyledir.
Bu üç ayın da anlamı şu şekildedir;
Recep ayı hazırlık ayı demektir, yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş aydır. Şaban ayı hayır ayı demektir, şaban, kelime manası itibariyle dağılan, saçılan manalarına gelmektedir. Ramazan ayı ise bereket ayı demektir, ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir.
Bu ayların içinde en faziletlisi Ramazan ayıdır. Ramazan ayında Müslümanlara farz olan oruç ibadeti, Hz. Peygamber'in (sav) devamlı kıldığı ve sünnet olan Teravih namazı ve Kur'an'ın indirildiği gece olan Kadir Gecesi bulunmaktadır. Bu nedenle Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur; "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan'da ümmetimin ayıdır.
Üç Aylar, Rahmân olan Allah’ın rahmetinin sağanak sağanak yağdığı aylardır. Bereket ve feyzinden istifade etmesini bilenler, bu aylardan büyük kazançlar elde ederler. Bu bakımdan üç ayların kıymeti pek büyüktür. Ahiret sermayesinin artmasına vesile olan kudsî aylardır.
Üç Aylar’da önemli nâfile ibadetlerden biriside oruçtur. Recep ve Şâban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek Ramazan ile birleştirilmesi “Üç Aylar Orucu” şeklinde isimlendirilir. Ramazan ayında kasten bozulan oruçtan dolayı yerine getirilmesi gereken iki aylık kefâret orucunun Recep ve Şâban aylarında tutularak böylece Üç Aylar’ın oruçlu geçirildiği de bilinmektedir.
Peygamber Efendimiz (sav) her zaman ibadet ve tövbe ederdi. Ama Recep ayı girdiğinde daha çok ibadet etmiş ve ümmetine de üç aylar içerisinde ibadetlerini çoğaltmasını, tövbe ve istiğfarlarını arttırmasını ve günahlardan kaçınmamızı tavsiye etmiştir. Recep ve Şaban aylarında nafile oruçlar tutulması, Ramazan ayının tamamında ise farz oruçların tutulması ayetlerde ve hadislerde bildirilmiştir.
Ramazana biz, “On bir ayın sultanı” diyoruz. Hakikaten o sultan olan aya iki ay bir hazırlık yapmış oluyoruz. Kutlamış olduğumuz kandiller de onun öncüsü durumundadır. Dolayısıyla bu üç aylardan Recep ayı aslında içerisinde kavganın, savaşın ve hiçbir kötü davranışın olmadığı haram aylardandır."
“Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, haram (hürmet edilen) aylardır.” (Tevbe Suresi 36)
“Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi”
“Allahutaala , Receb ayında hasenatı kat kat eder. Bu ayda bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Yedi gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. Sekiz gün tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün tutana, Allahutaala istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların affoldu” der. Allahutaala, Nuh aleyhisselamı Receb ayında gemiye bindirdi. O da, Receb ayını oruçlu geçirip oradakilere oruç tutmalarını emretti.” (Taberanî)
Recebin ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahutaala, bu gecede, müminlere, ragibetler (ihsanlar, ikramlar) yapar. Regaib, ihsanlar, ikramlar demektir. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaib gecesi yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
Şaban ayı: Resulullah efendimiz, Şaban ayına da çok değer verir ve "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır " diye dua ederdi.
Âişe validemiz buyuruyor ki:
“Resulullahın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçla geçirirdi.” (Buhari)
“Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfil olurlar. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.”(Hadisi şerif).
Bugün itibariyle başlayan Üç
Aylarınız hayırlı ve Mübarek olsun! Rabbim oruçlarınızı ibadetlerinizi kabul buyursun!...