Kırmızı kuşak neden iki kez boş dolandırılıp  üçüncü kez bağlanır? Hep merak ederdim hatta büyüklerimize de sordum onlarda "Ne bilim adettendir diye yapıyoruz " dediler. Bunun üzerine biraz araştırdım.
Anadolu’nun eski medeniyetlerine kadar uzanan bir gelenekmiş. İlk  Orta Asya Türkleri tarafından da benimsenen bu gelenek, Türk kültüründe sadece gelinin bekâretini ve saflığını ifade etmekle kalmaz, aynı zamanda yeni evliliğe hazır oluşunun simgesiymiş. 
    Özellikle Orta Anadolu’da, bu özel kuşağa “Gayret Kuşağı” da denilen bu kuşak  gelinin evliliğinde gayretli ve kudretli olmasını teşvik etmekten alırmış 
Türk gelenek ve göreneklerimizde önemli bir yere sahip olan kuşak bağlama süreci, duygusallığın en zirve olduğu anlardandır. Kuşağı bağlayan kişi, kuşağı gelinin belinden önce 2 kez döndürür ve her döndürme esnasında serbest düğüm atar, bu düğümü tekrar çözer bu şekilde iki tur attırır 3. döndürdünde kuşağı bele tam ortalayıp düğüm atar. Bu esnada adetlere göre dualar ve yeminler edilerek kuşak bağlama merasimi tamamlanmış olur. 
  Kuşağın üç kez bağlanmasının nedeni de üç rakamının dinimizdeki kutsal olması ve gelinin ailesine olan bağlılığını simgelermiş.  Aynı zamanda kuşağın iki kez dolanıp üçüncü kez  bağlanması, gelinin evine bereket ve bolluk ile gidiyor amacını taşırmış.
Geleneğimiz özümüz yaşatmaya gayret gösterim. Allah her yeni evlen çivtimize ömür boyu muhabbet versin bir yastıkta kocatsın inşallah selam ve dua ile