Son dönemde artan uyuz hastalığı ve tedavisi: Uyuz, cildin üst tabakasına yuva yapan mikroskobik boyutlardaki sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın (uyuz böceği) deriyi istila ettiği son derece bulaşıcı ve kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Akarlar yuvalandığı deri bölgesinde yumurtlayarak çoğalırlar. Yoğun kaşıntı ve sivilce benzeri bir döküntüye neden olurlar. Uyuzun kaşıntı belirtisi bilekler, dirsekler, insani organ çevresi, parmak araları gibi belirli alanlarda yoğunlaşsa da tüm vücutta görülebilir. Kaşımaya bağlı olarak yaralarda meydana gelir.

Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın (uyuz böceği) deriyi istila edip, yuva yaptığı bölgede şiddetli kaşıntıya neden olduğu bulaşıcı bir cilt rahatsızlığıdır. Uyuzun en sık görülen belirtileri geceleri şiddetlenen yoğun kaşıntı, kızarıklık ve deri döküntüsü ile içi sıvı dolu kabarcıklar oluşmasıdır. Dünya çapında yaygın olarak görülen uyuz hastalığı en sık tropik bölgelerde ve insanların çok kalabalık bir şekilde bulunduğu yerlerde görülür. Aynı zamanda sarkoptik uyuz olarak da bilinen uyuz hastalığı, hayvanlarda da saptanabilir ancak oradaki akarlar biraz farklıdır. Genellikle evcil hayvanları etkileyen uyuz böcekleri, insanlar üzerinde yaşamaya uyum sağlayamaz. Bununla birlikte, evcil hayvanınızın üzerindeki akarlara karşı reaksiyon göstermek de mümkün olabilir.

Uyuz hastalığına, küçük, sekiz bacaklı olan ve halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarlarının derinin altına yerleşip yumurtlaması neden olur. Yakın ten teması, uyuz olan bir kişiyle giysi veya yatak takımı paylaşmak gibi durumlar uyuz hastalığına neden olan akarların artmasına ve bulaşmasına neden olur.

Uyuz hastalığı en az 15 -20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır. Özellikle yatak, çarşaf, yastık ve havlu gibi kişisel eşyalar, aynı evde, okulda, iş yerinde bulunmak ya da toplu taşıma araçları gibi kalabalık ve yakın bulunulmak zorunda kalınan insan gruplarının olduğu yerlerde çok kolay bir şekilde bulaşabilirler.

Uyuz böceğinin vücuda yerleşmesiyle başlayan uyuz belirtileri özellikle geceleri şiddeti artan yoğun kaşıntı, ciltte iz gibi grimsi beyaz ya da ten rengi kabarık çizgiler, vücuda yayılan sivilce benzeri döküntüler ve sıcak su ile temas sonrası artan kaşıntıdır. Uyuz da kaşıntılar daha çok el ve ayak parmakları arası, bilekler, koltuk altı, göbek deliği çevresi, bel, meme ucu ve kasık bölgesi gibi deri kıvrımlarında meydana gelir.

Uyuz kendiliğinden iyileşen veya geçen bir hastalık değildir. Uyuzu geçiren tedavi yöntemi akarların sinir sistemini aşırı uyarıp, ölmesini sağlayan permetrin gibi uyuz kremi ve losyonlarıdır.Ne yaptıysam uyuz geçmiyor diyen kişiler, çay ağacı yağı, aloe vera, karanfil yağı, biberiye ve kırmızı biber gibi doğal seçenekleri de deneyebilirler ancak reçeteli ilaçlar uyuzu geçirmenin en garanti yoludur.Uyuz hastalığının tedavisinde doktor talimatları ile hareket etmek, doktor onayı olmadan herhangi bir ilacı kullanmak tehlikeli olabilir.

İlaç tedavisi başlandığında dikkat edilmesi gereken, son 3 gün içerisinde giyilen kıyafet, yastık yorgan kılıflarınız, ayakkabınız kısacası deriniz ile temas eden her şeyi 3 gün süre ile plastik bir torbaya atıp ağzını kapatarak hava almamasını sağlayarak(akarlar insan vücudu dışında 3 gün süre ile yaşayabilir) ya da en az 60 derece sıcaklıkta yıkayarak, akarların ölmesini sağlamanız gerekir.