Yozgat’ta halk kültürünü yaşatmaya çalışan kişiler, dernekler ve kurumlar var. Yörenin tanıtımını da yapan bu kurumlar büyük bir fedakârlık örneği göstererek çalışmalarına devam ediyorlar. Yozgat, Sorgun ve Yerköy’de kurmuş olduğumuz kültür dernekleri bu amaç doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Yozgat Şair ve Yazarlar, Derneği, Sorgun Ozanlar Derneği, Bozok Edebiyat Kültür ve Sanat Derneği, Sarıkaya Şairler ve Yazarlar Derneği, Yerköy Halk Aşıkları Derneği ve diğer kültür derneklerimiz bunlardan bazılarıdır. Bu derneklerin amacı halk kültürünü- yöremizin kültürünü yaşatmak, halk kültürüne sahip çıkmak ve İlimizin kültür elçiliğini yapmaktır.

Âşıklık-Ozanlık geleneğini ve Halk Kültürünü icra eden arkadaşlarımızın birçoğu ekonomik manada kendi yağı ile kavrulan insanlardır. Çoğunun ekonomik durumu normalinde altındadır. Kültür faaliyetlerini fedakârlık göstererek devam ettirmekte, bölgenin kültürel değerlerini ülke geneline taşımaktadırlar. Diğer bir ifadeyle gittikleri her yerde illerini temsil etmekte ve Yozgat’ın fahri kültür elçiliğini yapmaktadırlar. Bu arkadaşlarımız ilin tanıtımını yapan turizm elçileridir.

Yozgat, Sorgun, Sarıkya ve Yerköy’de bir grup fedakâr arkadaşımızla 1995 li yıllardan beri gayret sarf ediyoruz. Sorgun da kurduğumuz ilk dernek Sorgun Ozanlar Kültür Derneği idi. Araştırmacı gazeteci, yazar Durali Doğan hocamın başkanlığında kurmuştuk. Ciddi mesafeler aldığımız kanaatindeyiz. Artık kurduğumuz bu dernekler, yaptığımız bu faaliyetler tüm Türkiye’de yankı bulmaya, ses getirmeye başladı. Bunlar ilimiz adına gurur verici ve sevindirici gelişmelerdir.

Ancak bir gerçek var ortada; Faaliyetlerimizde yalnız ve sahipsiz kalıyoruz. Halk adına, halk kültürünü yaşatmak adım çırpınmamıza rağmen, Yozgatlı bürokratlardan, idarecilerden beklediğimiz o desteği alamadık, alamıyoruz. Dernekler adına ciddi bir mekân- konak talebinde bulunduk, ancak sesimiz ne yazık ki duyulmadı.

Şunu söyleyemeyiz... “Halk bize sahip çıkmıyor mu?...” Hayır, halk bize sahip çıkıyor. Maddi ve manevi desteğini esirgemiyor, talep ederseniz talebinize karşılık veriyor. Fakat siyasetçi, bürokrat ve idareci anlamında yeterince bu desteği gördüğümüzü söyleyemeyiz.
Bir başka manada kendinizi garip, kimsesiz ve yalnız hissediyorsunuz!.

Kültür- sanat salonlarını bomboş görünce davet ettiğimiz konuklardan utanıyorsunuz… Bu bizim en ciddi sorunumuzdur.
Ancak her faaliyetimizde bizleri yalnız bırakmayan, Yozgat Vali Yardımcımız Sayın Şükrü Çakır’a ve Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürümüz Hakkı Yurtlu’ya hasetsen teşekkür ederiz.

Yöneticilerimizin kültüre saygı duyan insanlar olmasına rağmen sonuçta ekonomik katkıya gelince yapa yalnız kalıyoruz. Kültür adına kimse elini cebine atmak istemiyor. Şimdi desem ki: Yozgatlı kaç yazarın eserini, kitabını basıp piyasaya sürdünüz? Ya da kaç arkadaşımızın eserinin basılmasına yardımcı oldunuz? Kaç arkadaşımızın eserini alıp topluma ulaştırdınız? Belediyelerimize kültür- sanat adına ödenek çıkarılıyor, Valiliklere, Kaymakamlıklara, Özel idare bütçesinden kültüre kaynak aktarılıyor. Bunların kaçta kaçını kültür adına kullanıyorsunuz diye sormak isteriz.

İlimizde yetişen şair, yazar ozan arkadaşlarımız var. Bunların ellerinde yayımlanmaya hazır eserleri var. Ama onları yayınlatacak ekonomik imkânları yok. Kim elinden tutacak bunların?

Yozgat’ın, Yozgatlının her şeyi garip ve kimsesiz olduğu gibi Şairi de, Yazarı da, Ozanı da, Aşığı da, kültür adamları da garip ve kimsesiz dersek yanlış ifade etmiş olmayız sanırım.

Herkes şunu iyi bilsin ki, bu bir sevdadır, bu sevda hiç bitmeyecek!... Ona gönül verenleri bulana kadar devam edeceğiz...
Makamlar, mevkiler kimseye baki kalmaz, kalmayacaktır da. “Gök kubbede hoş bir seda bırakanlara” selam olsun!..
Biz görevimizi yapmaya devam edeceğiz.

Çünkü bizler şehrimizin gönüllü kültür elçileriyiz…