Sık sık bu soruyu kendime ve dost meclislerinde buluştuğum arkadaşlarıma ve hatta sık sık sokak röportajlarında Yozgatlılara soruyoruz.
Yozgat’ın neye ihtiyacı var?
Genel kanı, istek, dilek, temenni ve görüşler ‘fabrika’ kurulmasından yana. Elbette bence de Yozgat’ta fabrika kurulsun, iş sahaları açılsın, ekonomi gelişsin, istihdam artsın.
Hatta ve hatta bu sayede göç dursun. Yozgatlı memleketinde kalsın. Bu hepimizin ortak temennisi.
Bana gelince. Ben Yozgat’ın neye ihtiyacı var? diye kendi kendime sorduğumda bir gazeteciden önce bir anne olarak bakıyorum olaya.
Ben yaşadığım, çalıştığım, kazandığım ve hayatımı idame ettirdiğim bu memlekette daha farklı şeyler de olmasını istiyorum. Çocuğumun, bu memleketin çocuklarının bir kültürle yetişmesini istiyorum. Kitap, okuma, tiyatro, sinema kültürü ile yetişmesini arzu ediyorum.
Bu anlamda kültür sanata yönelik çalışmaların artırılmasını, memleketin geleceği adına önemli ve değerli buluyorum.
Mesela Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği ‘bebek kütüphanesi’ni çok anlamlı buluyorum. (Emeği geçen başta İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi olmak üzere herkese de teşekkür ediyorum.)
Konuyu kısaca özetleyecek olursam bebek kütüphanesi elbette ki bebeklerin gidip kitap okuyacağı bir yer olarak hazırlanmıyor. Bir yaşam alanı olarak tasarlanıyor. Annelere çeşitli eğitimlerin verileceği, 0-6 yaş arası çocukların çeşitli etkinliklerle zihinsel ve bedensel gelişimlerine katkı sunulacağı bir yaşam alanından bahsediyoruz.
Kütüphane olsun. Ama içi boş olmasın Yozgat’ın çocukları okusun, kütüphaneyi ziyaret etsin. Hayatlarında bir kütüphane kültürü olsun.
Haberini yazdığımızda ‘ne gereği var fabrika yapın’ minvalinde onlarca yorum geldi.
Bizim fabrikanın yanında, kütüphaneye, tiyatroya, çocuk tiyatrosuna, sinemaya, operaya ve daha birçok şeye ihtiyacımız var.
Bu memlekette yaşıyoruz ve yaşadığımız şehrin çocuklarımıza, geleceğime bir şeyler katması adına kültürel faaliyetlerin de artırılması gerektiğini düşünüyorum.
Yozgat’ın – bana göre- iş sahalarının yanında sosyal ve kültürel açıdan da zenginleştirilmesine, geleceğimiz olan çocukların yarınlarına ışık tutacak yatırımların da hayata geçirilmesine ihtiyacı var.