Mustafa Böyükata, 1971 yılı Yozgat Çayıralan doğumludur. Lise tahsilini Kayseri Pazarören’de Mimar Sinan Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. 1993 yılında Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. 1996 yılında Manisa’da Celal Bayar Üniversitesi Fizik Bölümünden Yüksek Lisans eğitimini ve 2000 yılında Ankara’da Gazi Üniversitesi Fizik Bölümünde Doktora eğitimini tamamladı.
1994 yılında Celal Bayar Üniversitesi Fizik Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı, Doktora eğitimi süresi içerisinde 1999-2000 yılları arasında bir yıl süreyle Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı ve tekrar Manisa’ya döndüğünde Celal Bayar Üniversitesi Fizik Bölümünde Araştırma Görevlisi Doktor olarak çalışmaya devam etti.
Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümde 2001 yılında Yardımcı Doçent Doktor olarak öğretim üyeliğine başladı ve 2002-2003 yıllarında kısa süreliğine Vekâleten Fizik Bölüm başkanlığı görevini yürüttü. Bu esnada girişimlerde bulunarak, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlık olarak Yozgat’ta Fizik Bölümünde Lisans Üstü düzeyde eğitim yürütülmesini sağladı. 2003-2004 yıllarında kısa süreliğine Matematik Bölüm Başkanlığı da yaptı.
2004-2005 yılları arasında Brezilya’nın Belo Horizonte kentinde Minas Gerais Federal Üniversitesi (Universidade Federal de Minas Gerais) Kimya Bölümünde PostDoc olarak Doktora sonrası araştırmalarda bulundu. Orada Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine lisans üstü düzeyde ders de verdi. Brezilya’daki araştırmacılarla yaptığı ortak çalışmadan çıkan bir makalesinin içeriği Kanada’da yayınlanan bir dergiye kapak olarak seçildi.
Yozgat’ta 2006 yılında Bozok Üniversitesi kurulduktan sonrada Yardımcı Doçent Doktor olarak çalışmaya devam etti. Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Bilgisayar Kullanımı ve Programlama ile ilgili dersleri de yürüterek öğrencilerin faydasına ve toplum yararına olacağını gördüğü faaliyetlere de girişti. “Yozgat Linux Seminerleri” etkinliğini 2003 yılında koordine etti.
Etkinlik fikrini geliştirerek 2002 yılında başlattığı ve ilk niteliğindeki “Yozgat Bilişim Etkinliklerini” düzenleyerek, sürekliliğini sağlamaya çalıştı ve 2021 yılında 16’ıncı etkinliği düzenledi. Yozgat’ta düzenlenen ve geleneksel hale gelen en köklü faaliyetlerden olan bu etkinliklerin, üniversite toplum yakınlaşması ve vizyon içerikli konular işlenerek bilginin yaygınlaştırılması bakımından önemli bir hizmet olduğu bilinmektedir.
Bozok Üniversitesi Erasmus Kurum Koordinatörlüğü görevi verildikten sonra, 2007-2014 yılları arasında bu görevi yürüttü ve Bozok Üniversitesi Erasmus birimini oluşturdu, üniversitenin “Yükseköğretim İçin Erasmus Beyannamesi” (Erasmus Charter for Higher Education- ECHE) sahibi olmasını sağladı. Bu yolla üniversitenin yurtdışı değişim programlarına katılımının kapısı açılarak, uluslar arası hareketlilikleri başlattı, özveri ile ortaya koyduğu çabalar sonunda, Bozok Üniversitesi öğrencilerinin ilk defa AB ülkelerine eğitim için gitmelerine katkı verdi. Öğretim üyelerinin ve üniversite personelinin Erasmus kapsamında yurt dışına çıkışlarını sağladı. Almanya ve Romanya başta olmak üzere yurtdışında araştırmacıların üniversiteye gelmelerini de sağladı.
Bozok Üniversitesi Uluslararası Ofis birimi için yönerge hazırlıklarını yaptı ve ilk kez kurulan bu birimin 2008-2014 yılları arasında Başkanlığını yürüttü. Bozok Üniversitesi için ilk uluslararası işbirliği protokolünü Romanya’nın Baia Mare şehrindeki üniversite ile yapılmasını sağladı. ABD, Romanya ve Türkiye’den akademisyenlerin eğitim verdiği ve Yozgat için ilk niteliğindeki “Bozok Girişimcilik Çalıştayı (Bozok Entrepreneurship Workshop)” toplantısı 2009 yılında Onun tarafından koordine edildi.
2006-2010 yılları arasında Yardımcı Doçent Temsilcisi olarak Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği, 2007-2011 yılları arasında Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 2008-2010 yılları arasında Sağlık Yüksekokulu Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2008- 2014 yılları arasında Bozok Üniversitesi Stratejik Planlama Komisyonuna karşı Birim Temsilcisi görevlerinde bulundu
2010 yılında Doçent oldu ve Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalında Doçent olarak çalışmaya başladı. 2010-2011 yılları arasında İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2011-2014 yılları arasında Doçent Temsilcisi olarak Fen Edebiyat Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği de yaptı. 2015 yılında Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalında Profesör oldu. O yıldan sonra 2015- 2016 yılları arasında Bozok Üniversitesi, Turizm Fakültesi Dekan Vekili olarak görevlendirildi ve fakültenin kuruluş sürecinde bölümlerin açılması için gerekli çalışmalarda bulundu.
2013 yılından bu yana, gönüllü olarak toplumun farklı katmanlarından ve kesimlerinden ilgi duyan gruplara proje hazırlama ve yürütme konularında eğitimler vermektedir. Üniversiteler, Kalkınma Ajansı, orta dereceli okullar ve STK’lar aracılığı ile eğitimler vermiştir. Öğretmenlere proje danışmanlığı, öğrencilere proje kampı, STK ve iş çevrelerinden oluşan gruplara dönük farklı tür ve içerikten eğitim ve seminerlerini sürdürmektedir.
TÜBİTAK programları çerçevesinde bilim söyleşiler yapmakta, öğrencileri akademik hayata ve girişimcilik konularına teşvik edici konferans ve seminerler vermektedir. Köy okullarına giderek yaptığı çalışmalar neticesinde geliştirdiği “Köy Koleji” fikri etrafında kamuoyunda dikkat çeken fikirlerini yaygınlaştırmakta ve bu düşüncesini geliştirmeye çalışmaktadır.