Dürüst kimliği ve cömert gönlüyle herkes tarafından sevilen Başkan Muhittin ÖNAL, hepsi birbirinden kaliteli şahsiyetlerden teşkil yönetim kurullarıyla Etimesgut’ta koskocaman bir caddeyi kapatarak Araplılar adına muhteşem bir iftar yemeği verdi.
Araplı Kültür ve Dayanışma Derneği adına yaptığı yenilikçi projeleri ve renkli programlarıyla dikkat çeken Başkan Önal, iftar yemeğine katılan köylüleri ve misafirlerine yaptığı konuşmasında; “Araplı hepimizin doğduğu, doyduğu ve ilk vatan sevdasını tattığı yerdir. Biz nereye gidersek gidelim yüreğimiz Araplı’da atar, gönlümüz Araplıda durur. İnanıyorum ki, bu kutsal kasaba için, hepimizinde yapamayacağı hiçbir fedakarlık yoktur”. Dedi.
Başkan Muhittin ÖNAL’ın Orhan TORUN, Yasin ÖNAL, Rahim KESKİN, Feridun YILDIRIM, Süleyman ERDAL, Ekrem Yasin CANSEV, Eyup ALPARSLAN, Ahmet ÇETİN, Barış ÇEVİK, Murat ÖZBEK, Şakir ALPARSLAN, Ferhat DOĞAN, Cihan ŞANAL, Hasan YILDIRIM ve Ömer ÇAYLAK gibi hepsi birbirinden çalışkan, üretken ve vefalı seçkin bir yönetim kurulu var. Tabiiki sadece Yönetim kurulları değil, bütün Araplılılar dernekleri adına organize edilen tüm faaliyetlere maddi manevi katkılarıyla herzaman büyük destek veriyorlar.
Programlarına siyaset, sanat, iş dünyası, basın, sivil toplum kuruluşları ve akademik camiadanda katılım vardı. Önce ebediyete intikal eden tüm geçmişlerne Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi ve konuşmalar yapıldı.
Araplı Derneğinin Efsane Başkanlarından Mümin ERDAL ve Feridun YILDIRIM bu muhteşem organizasyonun en büyük emektarlarıydı. Her iki başkan da yaptıkları konuşmalarında “Araplı sadece bir kasaba değildir, aynı zamanda misafirperverliğin ve asaletinde başkentidir. Ruhaniyeti yüksek bu eşsiz gönlümüzü ve emsalsiz misafirperverliğimizi tüm yönetim kurulllarındaki arkadaşlarımız ve bizler bütün dünyaya duyuracağız, tanıtacağız” dediler.
Kasabaları ve tüm Yozgatın adını her yerde yücelterek tanıtan İstanbul Araplı Derneği Başkanı Ebuzer BOLAT, iftar programına Yönetim Kurullarındaki, Galip KAPLAN, Metin BÜKÜCÜ, Mesut KABLAN, Memiş YAŞKIN, Mustafa ÖZDEMİR ve Üzeyir ERSAL’la birlikte ikatıldı. Toprağına sevdası, hemşehrilerine vefası ve fedakar çalışmalarıyla bilinen Başkan Ebuzer BOLAT yaptığı konuşmasında; Araplılar ve tüm Yozgatlıların vatanı, bayrağı ve Kur’an’ı uğruna tereddüt etmeden canını vereceğini tüm Türkiye iyi bilir. Bozok Yaylasının insanları toprağına tutku, milliyet ve maneviyatına kara sevda ile bağlıdır. Çocuğundan büyüğüne, erkeğinden, kadınına bu platonun tüm insanları delikanlı, yiğit, sözünün eri ve mert olur. Allah birliğimizi, dirliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın, böyle muhteşem iftarlarda, şenliklerde ve güzel günlerde inşallah daha çok buluşacağız.” Dedi.
Çeşit çeşit yemekler, tatlılar, içecekler ve cömert ikramlar sunuldu. Şiirler, ilahiler okundu. Ankara’nın en bilge ve en kültürlü alim imamlarından Ömer TEMUR ve Salih ERDAL Hocalarımız okudukları muhteşem Kur’an tilavetlerinin yanı sıra ruhaniyet yansıtan dua ve niyazlarıyla tüm gönülleri fethettiler. Bölgede Başkanların Kralı diye anılan çalışkan Belediye Başkanları Adem ERTUĞRUL ise masa sandalye temini, yemeğe ve yapımına olan katkıları ve organizasyondaki emekleriyle büyük alkış aldı.
Araplılılar güleryüzleri, cömert ikramları, dostluk ve muhabbetleriyle gittikleri her yerde saygı gören, bulundukları her ortamı güzelleştiren, çok misafirperver bir kasaba. Berrak doğası, memba tadındaki suları ve cömert insanlarıyla tanınan bu kasabanın lezzeti, aroması ve görselliğiyle dünya gurmeleri ve gastronomların takibinde olan endemik türde birde fasulyeleri var. Cenab-ı Allah’ın lütuf ve güzellikleriyle zenginleşen bu eşsiz coğrafyanın faunası ve florası metropol kentlerdeki hakink ve traking tutkunu gezginlerinde ilgisini çekiyor.
Başkan Yardımcısı Uğur KORKMAZ, İstanbul Dernek Başkanı Ebuzer BOLAT, Dernek emektarlarından Süleyman ERDAL, Galip KAPLAN, Mustafa ÖZDEMİR, Metin BÜKÜCÜ, Mesut KABLAN, Memiş YAŞKIN, Üzeyir ERSAL ve Ekrem Yasin CANSEV’le iftar öncesi uzun süre sohbet ettik, röportajlar yaptık. Dediler ki; “Biz Yeni Pınarın, Oruç Açanın, Salik, Muhittinin Pınar, Gara Fadik Pınarı, Böyük Yar, Alman Dere, Gılbanın Ardı ve Ayşa Pınarlarından ve eşmelerinden su içmiş, Dikirözü’nde, Yancah’da, Ekinlik, Kahlık ve Gara Çam’da mal gütmüş, Uzun Tarla’da, Gılba Depesi’nde, Sarıağanın Daş, Gırhpınar ve Deyuni’de ırgatlık işlemiş, İboo Kâa’nin, Hacıahmet’in, Kor Ömarın Salif’in, Gocomar’ın, Muhittin Kâa’nin, Ulama Rasul Kâa’nin, Asıbekir Kânin, Bozakgafa Kânin, Gıdış Memmed’in, Kor Mısa’nın, Gurdoğlu’nun, Topal Ahmet, Godek Bilal, Şeyh Halisi, Cevzet, Çellooğon Ali, Selimgilin Celal, Gocaalin Hasan, İçoogilin Yusuf, Dodak Gazi, Kel İsmayil, Kor İsmayil, Keklikci İsmayil, Babi İhsan, Guzgun, Bilaliğlin Durah ve Cücül Yusuf’un odalarından şeker toplamış, böyüklerimizin elini öpüp hayır dualarını almış, vatan-bayrak sevdası ve Kur’an aşkıyla büyümüş asil ruhlu has Araplı yiğitleriz. Biz ülkemizi ölümüne seven, çekinmeden canını veren, töre ve geleneklerimize bağlı olarak yaşayan insanlar olduğumuzu çocuklarımızada gösterererk öğretiyoruz. Onlara kültürümüzü sevdirerek aktarıyor, töre ve geleneklerimizden kopmamalarını sağlıyoruz” dediler.
Misafirler arasında yer alan siyaset ve sanat camiasının renkli simalarından Sivaslı Tülay KARAGÖLLÜ; “Ben ömrümde bu kadar güzel bir iftar sofrası, Araplılılar kadar misafirperver ve muhabbetli insanlar görmedim, bu güzellikleri bizlere yaşattığınız için hepinize gönüller dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.
Dernek Genel Sekreteri Rahim KESKİN ise yaptığı konuşmasında; “Bizim Araplı memba tadındaki suları, yakutu andıran yeşilliği, bereket fışkıran dağı, taşı, ovası ve envayitür ağaçlarıyla Yozgat coğrafyasının en estetik dekoruna sahiptir. Bizim Araplı Kasabası özü sözü sağlam, yiğit, alicenap, elicömert insanlarıyla bilinir. Hepinize geldiğiniz için gönülden teşekkür ediyorum.” Dedi.
Efsane Başkanlar Feridun YILDIRIM ve Mümin Erdal ile Yönetim Kurullarında görevli Eyup ALPARSLAN, Ahmet ÇETİN, Şakir ALPARSLAN, Cihan ŞANAL, Hasan YILDIRIM ve Ömer ÇAYLAK’la da uzun süre röportajlar yaptık. Onlarda sohbetlerinde dediler ki; “Bizim Araplı eskidende güzeldi. Herkesi kendi çocuğu gibi koruyup kollayan, kimseyi ayırt etmeden sofra seren, şefkat, merhamet gösteren Hamzaalin Elmas Bacı, Allı Zeynep Bibi, Gara Fadik Hala, Eşana Bibi, Sürüdün Emine Nene, Çay Çahırın Cemayunur Bibi, Dursungilin Adalet Hala, Bekirgilin Emine Bibi, Selimgilin Esme Nene, Mürselgilin Kiraz Eme ve Suna Garı Bibimiz gibi eli-yüzü nurlu asaletli böyüklerimizin omaçlı, çalmalı, çokelikli, suvanlı dürümlerini yemeyen, çalhamasını, çayını, eşgisini, içmeyen kimse kalmamıştır. Onların bişirdiği Gôo pahlayı, bukduğü siniyi, gaynatdığı bekmezi, çalmayı, eşgiyi, hazırladığı çullamayı, bozaşı, bulamaşıyı, pahlavuyu hiç kimse yapamazdı. Onlar gonuşunca herkes susar suküt kesilirdi. Çünkü bölgenin en ağır başlı, en böyük ve en Osmanlı Kadınları onlardı.” Dediler.
Başkan Yardımcısı Orhan TORUN ise “Yiğitlikleri ve cömertlikleri dilden dile dolaşan Araplıların en fakirinden, en zengininine hepsininde sofrası açık, ekmeği yenilir, suyu içilir, gönüllerine sığınılır. Hepsininde haneleri ve sofraları dostlarına, misafirlerine sonuna kadar açıktır, kim olursanız olun, nerden gelirseniz gelin misafir kimliğinizle başlarına taç olursunuz. Bizde bu gururlandıran asaletimizi elimizden geldiğince kesintisiz sürdürüyor, çocuklarımıza bu güzellikleri yaşatmaları için törelerimizi, geleneklerimizi öğretiyor, aktarıyor, yaşatmaya çalışıyoruz.” Dedi.
Başkan Yadımcısı Yasin ÖNAL ise; “İyiki biz Araplı’da doğmuşuz ve bu toprakların şanı, şerefi ve tevazusuyla büyümüşüz. Ne Mutlu Araplılıyım Diyene” dedi.
Araplılılar çevrelerindeki tüm garibe ve gurebaya cömert ve elit yardımlarıyla biliniyorlar. İftar programlarına İstanbul’dan gelen Galip Kablan ve Metin BÜKÜCÜ’yle yaptığımız röportajda ise; “Mertliğin, dürüstlüğün, onurun, omurgalı duruşunun ve yiğitliğin merkezi Araplı’ya selam olsun diyerek başladıkları konuşmalarında; bir insanın Araplılı olmasının ölçüsü Araplı’ya beslediği niyet, yaptığı katkı ve verdiği fedakar emekleriyle ölçülmeli, biz köyümüze ve memleketimize bambaşka bir aşk, bambaşka bir sevda ile bağlıyız, birbirimizden hiç kopmadan, ayrışmadan, siyasi düşünce dahil tüm farklılıklarımızın hepsini Araplı adında birleştirerek insani erdemlerle süsleyerek daha çok imrenilir güzelliklere imza atacağız.” dediler.
Derneğin sevilen ve saygın emektarlarından Murat ÖZBEK, Ferhat DOĞAN ve Barış ÇEVİK ise; “Herkesin Araplı için yapabileceği mutlaka bir fedakarlığı ve samimiyeti olmalı, bu güzel kasabaya ve elit kültürümüze hizmet, bizim için bir ibadet gibidir.” dediler.
Başkan Muhittin ÖNAL’ın projeleri arasında kültür, din, tarih ve turizm gezileri başta olmak üzere, piknik, yöresel yemek geceleri, iftar sofraları, bilgilendirme seminerleri, kahvaltı programları vs. gibi birçok buluşma etkinlikleri var. Ankara Araplı Derneği Yönetimi, Ankara’da siyaset, sanat, bürokrasi, akademik camia, üniversiteler, basın ve iş dünyası tarafındanda sürekli takip ediliyor ve tüm programları yoğun bir katılımla gerçekleşiyor.
Araplılar töre ve ritüellerine bağlı katkısız bir Türk Köyü. Oğuz kültüründen beslenen geleneksel yapısıyla kadını, erkeği, çocuğu, genci çok hürmetli ve saygılı. Hayvanları semiz, ürünleri leziz, değerleri aziz olan bu köyün başta Böyük Yar, Gırhpınar, Ekinlik, Yancah, Ortah Tarla, Dere Tarla, Saalik, Camız Sıhı, Alman Dere, Gılbanın Ardı Dikirözü, Kahlık ve Gara Çam mevkiileri olmak üzere her tarafındaki dağı bağı ottan, çiçekten, gülden güzellikten geçilmezmiş. Eskiden meyvelerinin, sebzelerinin rayihası, parlaklığı ve görselliğine imrenmeyen kalmazmış. Ama son yıllarda değişen iklim koşulları, küresel ısınma, bilinçsiz açılan kuyular ve tarım arazilerindeki düzensiz su kullanımı gibi ortak sorunlar; tüm çevredeki yerleşimler gibi Araplı Kasabasını da olumsuz yönde etkilemiş.
Sohbeti, muhabbeti ve ölümsüz dostluklarıyla bir zamanlar bölgenin en canlı yerleşimi konumundayken, şimdilerde maalesef göç nedeniyle nüfusu oldukça seyrekleşmiş. İftar programı sonrasındaki içtikleri çay muhabbetinde nostaljik sohbetlere dalan Araplılar Bekirin Halis’in, Fındığın, Kor Çahır’ın, Mürselgilin, Deli Eyup’un ve Esenin Hasan’ın cenavar gibi yavuz itlerinden başlayıp, Gara Hacı’nın, Hacıahmet’in, Kor Mısa’nın, Bekirin İzet’in, Bozakgafa’nın ve Keleşoğlu’nun anırınca insanın gôodesini titireten eşşeklerinden, Topal Şukrünün Yusuf’un, Gurt Durah’ın, Garalinin Hacı’nın, Gurdoğlu’nun ve Haşimin Arif’in gıcılamaları taa Kohneden duyulan gağnılarına kadar içleri özlemlerle dolu tatlı tatlı nostaljik sohbetler ettiler.
Helede Hacı Bendi, Memişin Soo, Buğlağan, Gırhpınar, Ekinlik, Yancah, Ortah Tarla, Dere Tarla, Saalik ve Camız Sıhı eşmelerinden döşlerinin üstüne yatarak içtikleri suları birbirlerine anlatırken kabaran özlem duygularıyla hepside ağlamaklı oldular.
Bizde tüm Araplılara Yozgat ve Yozgatlıların adını misafirperver asaletleriyle heryerde yükseltip yücelttikleri için gönüller dolusu teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ve tüm Araplılılara diyoruz ki; “İzzetiniz, ikramınız ve asaletinizle hepinizde geçmişlerinize en güzel duaları, en güzel niyazları yansıttınız. Tüm geçmişlerinizin rahmetleri bol, ruhları şâd, mekanları cennet olsun. Cenab-ı Allah’ın sonsuz huzurunda Nur içinde uyusunlar. Yaşayan birbirinden kıymetli tüm köylülerinizede sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu uzun ömürler diliyor, İftar sofralarınızlın, hayır-hasenatlarınızın kabul, makbul olmasını, hanelerinizin ise bereketle taşmasını temenni ediyorum.”
Varolun aziz ve asil soylu Araplılılar.
Rıfat ÇAKIR
0537 587 27 80