“Biz kimseye kin tutmayız/Ağyar dahi dosttur bize/Kanda ıssızlık var ise/Mahalle vü şardır bize,/Adımız miskindir bizim/Düşmanımız kindir bizim/Biz kimseye kin tutmayız/Kamu âlem birdir bize,”Yunus Emre
BAYRAMLAR SEVGİ VE DOSTLUK İÇİNDİR. “Sevgi gönülde güldür, kin yürekte yüktür.” Prof.Dr. şair İbrahim Agah Çubukçu
"Şu toprağa sevgiden başka bir tohum ekmeyiz.İnsan,akıl,ruh ve sevgi üçgeninden ibarettir" "diyen,insana özgü sevgiyi ,ilahi sevgi ile bütünleştirerek yaşama potasında eriten,mânâ âlemi"nin gönül eri Hz. MEVLÂNA (1207-1273), insanların kin ve nefretten arınarak akılla ve aşkla yüceleceğine ve ilâhi sevgiye erişeceklerine inanmıştır.
"...Bayramda seyranda bu ana yurtta,/insan birbirine sarılır oğul/Barışıp birleşir sevinçte dertte/taş taşın üstüne örülür oğul..." Âşık İbrahim Güleç(Beyani)- Oğul şiiri 1985 Gençlik Yılı birincilik ödülü)
İnsanlığın iyiliğe, güzelliğe ,doğruya ve barışa erişmesi için,tarih boyunca ilahi buyruklarda ve verilen öğütlerde, kinden, nefretten, yalandan, yanlıştan, sapkınlıktan , aymazlıktan ve tüm kötülüklerden uzak durularak akıl, mantık ve vicdanla hareket edilmesi emredilmiş ve ifade edilmiştir.
"Küçük şeyleri büyük sevgiyle ve ilgiyle yap ki ,büyük şeyler kendini çoğaltsın..."Aile Bilgeliği kitabının yazarı Robın Sarma. Hayat Sizi Seviyor” eserinde L.Hay şöyle demekte:”…Yaratılışın temel taşının atom değil, sevgi olduğuna inanıyoruz…”
Saygı ve sevgiyi sosyal hayatın temeline yerleştirerek geleceğe yürünür. Sevgi ve hoş görü paylaşıldıkça büyür,gelişir ve kökleşir. Yaşam daha sağlıklı ve mutlu konuma geçer.
İnsan yaşamında,çocuklarının ve ailesinin öncelikli, vazgeçilmez ve özel bir yeri vardır.keşkeler azaldıkça zamanı, olayları, konuları ve olanakları iyi değerlendirdikçe "iyi insan-iyi vatandaş" çoğalacak huzur, sevgi ve barış yaygınlaşacaktır. Bayramlar bu gerçekleri görmemize büyük katkılar sağlayacaktır.
Dinî Bayramlar,sevgi ve dostluğun tüm gönüllerde ve toplumda yaygınlaşarak insanların birlikte sosyal yaşamda imece içinde yürümelerini sağlamakta. Ulusal Bayramlar milli duygu ve düşünceleri canlı tutarak toplumsal bilincin ulusal yaşamda temel taşlarını oluşturmaktadır.Geleneksel bayramlar kültür kimlikleridir.
Ünlü şair arkadaşım Arif Eren “Yaralar Sevgi İle sarılır” şiirinde şöyle demekte: “ Yalnızlığa kapanmış hüzünlü insanları/ Hayata güler yüzle bakılmalı/Yaralı yürekler sevgiyle sarılmalı/Ki unutsunlar korkulu rüyaları… İnsan gönlüne doğmalı sabah güzeşi/Zaman, herkese bir şeyler vermeli/İnsan gücü alın teriyle süslenmeli/Tutuşmalı bu özlem ateşi/O zaman genişler dar dünyaları/Sokakla barışır küskün pencereler/Oturup mutluluk alfabesini heceler/Memleketimin fedâkar,can insanları.”
Ülkemizi büyük acılara boğan deplemler ve diğer doğal felaketlere karşı geçmişten günümüze uzanan hataları görmeli ve gerekli olanı yapmalıyız. Toplumumuzda var olan yardımlaşma -imece kültürü milletimizin ve devletimizin en büyük özelliğidir.
Bayramların ülkemize ,dünyaya ve tüm insanlığa barış, sevgi ve huzur dolu günler getirmesini , sağlık ve huzur dolu nice bayramlara ve güzel günlere erişmeyi diliyoruz.Sevgi, dostluk ve barış ,insanlığın huzur ve mutluluğunun temel taşıdır. Bu temel anlayışın güçlendirilmeye büyük ihtiyacı bulunmaktadır.