Hazine ve Maliye Bakanı ekonomide yeni dönemin başladığını duyurdu. Bakan , vatandaşların ucuz ürünleri nereden alabileceğini gösteren mobil uygulama ve enflasyonla mücadele timinin kurulacağını ifade etti. “Enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Kazanırken, tasarruf ederken beraberiz, enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız." diye yeni ekonomik tedbirleri duyurdu.
Tüketiciye fiyat takibinin yapılmasına fırsat verecek ve en uygun fiyatla ürün bulmasına katkı sağlayacak mobil uygulamanın 1 Mart'ta kullanıma sunulacağını duyurdu. Türkiye Ekonomi Modeli'nin bugüne kadar ortaya çıkan risklerin bertaraf edilmesini amaçladığını dile getiren bakan Nebati, kısa sürede sermaye hareketlerinin negatif etkilerini zayıflatmayı, döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkinliğini azaltmayı, üretim ve ihracatı artırarak enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamayı amaçladıklarını anlattı.
Enflasyona karşı tek başına parasal olarak alınan önlemlerin bu sorunu önleyemediğinin altını çizen Bakan, enflasyonun talep ve arz yönlü arttığını, beklenti nedeniyle kendilerini de zorladığını bildirdi.
Emtialarda, petrolde, ham maddede, enflasyonda ve maliyetlerde yaşanan artışlardan bahseden Nebati, Türkiye'de elektrik ve doğal gaz fiyatlarının reel olarak negatif olduğunu bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı; üretim ve satış noktalarının gönüllülük esası çerçevesinde fiyat indirimlerine katkı vermesini sağlayacaklarını belirterek, "Üreticinden tüketiciye tüm kesimlerin iş birliğiyle enflasyonu düşürerek kazananın Türkiye olacağı bir sonuca ulaşacağız." dedi.
Enflasyonla mücadelede yeni bir mobil uygulama başlatacaklarını dile getiren Bakan: “Bu mobil uygulamayla vatandaşlarımız enflasyonun düşüşüne katkı veren üretici ve satış noktalarında ürün-fiyat takibine bakacak; satış noktaları, kategori ve ürün filtrelemeyle kolay arama yapabilecek; toplam alışveriş tutarını hesaplayabilecek; en ucuz ve en yakın nerede haritası ortaya çıkacak. Uygulama 1 Mart'ta başlayacak.
Tüketiciye fiyat takibi imkanı sunacak, en uygun fiyatlı ürüne hızlı ulaşma imkanı sağlanacak. Bu mobil uygulamanın geliştirilmesiyle enflasyonla mücadelede hayata geçirilecek adımların fiyatlara yansımasını engelleyecek tedbirlerimizi ortaya koymuş olacak.
Bakan: tüm sektörlerden enflasyonla mücadelede gerekli adımları atacaklarını kaydederek, "Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz. Fiyatların daha sıkı bir şekilde denetlendiği bir sistem olacak. Kârınızla, ticaretinizle alıp veremediğimiz yok. Vergi Denetim Kurulu'ndaki müfettişlerimiz ve Gelir İDaresi'ndeki denetleyicilerimizle birlikte fahiş fiyat uygulayanlara karşı özel tim oluşturuyoruz. Arz talep dengesiyle uyuşmayan fiyat hareketleriyle ilgili her türlü enstrümanı ilgili bakanlıklarımızla yasal zaman zemin dahilinde kullanacak ve yanlış yapanlarla ilgili en sert tedbirleri alacağız." dedi.
Yastık altı birikimler finansal sistemlere kazandırılacak.
1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az 1 adet olmak üzere 2022 yılında da 1500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatılacak. Fiziki altın tasarruflar kuyumcular ve bankalar aracılığı ile finansal sisteme katılacak. İstenirse altınlar tekrar fiziki olarak geri alınabilecek. Mart 2022'de tüm şehirlerde altın alımına başlanacak. Yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcu sisteme dahil olacak.
Üretici, satıcı ve tüketici olarak hepimiz yeni döneme katkı sağlamak zorundayız. Ülkenin kalkınması gelişmesi adına hepimizin fedakarlık yapması gerekiyor. Amaç para kazanmak da olsa asıl amaç ülkenin kalkınması gelişmesi ve büyümesi olmalıdır. Devletin bekası güçlenmesi her şeyin üzerindedir. Hani deriz ya söz konusu olan vatansa gerisi teferruattır. Her şey vatan için değil mi?