Madde bağımlılığına İnsanlar genelde ara sıra kullanarak başlarlar. İlerleyen dönemlerde daha önceki yaşadıkları etkiyi elde etmek için her seferinde kullandıkları miktarı arttırmak durumunda kalırlar. Bu durum madde isteğinin artması anlamına gelir ki bu da kişiyi bağımlı olmaya götürür. Aralıklı da olsa uzun süre kullanım mutlaka kişinin ruhsal ve kimyasal yapısında değişikliklere yol açar.

Her insan bağımlı hale gelebilir.
“Ben alışmam düşüncesi yanlıştır!” Madde kullanımı kişinin biyolojik yapısında zamanla değişikliklere yol açar ve ara sıra da olsa kullanan kişinin bundan kaçınması mümkün değildir.

İnsanların çoğu uyuşturucu kullanıyor yalanına itibar etmemek gerekir. Böyle bir düşünceyi dile getirmelerinin amacı genellikle kişinin kendisine yandaş arama çabasından kaynaklanmaktadır. Uyuşturucu kullanan bir kişinin, maddenin kendisine ve çevresine verdiği zararları görmesi zaman alır.

Bağımlılık kişinin kullandığı madde ile ilgili kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam düşünmemeye başlamasıdır. Bağımlılık bir kez geliştikten sonra, bir daha iyileşmesi zorlaşır ve kişinin yaşamı boyunca onunla beraber devam eder. O hali gelir ki kişi artık onsuz yapamaz!

Kişinin madde bağımlısı alan bir arkadaşı varsa bir süre sonra bundan etkilenme durumu çok büyüktür. “Nerden bileceksin yaşadıklarımı, sen hiç kullanmadın ki!” gibilerinden bilinçli ya da bilinçsiz sözlerle yardım etme isteği içindeki kişiyi kullanmaya itebilir. Bu durumu arkadaşını da girdaba düşürebilir.

Madde kullanımının irade ile bir ilişkisi yoktur. Önemli olan bu işe hiç başlamamaktır. İnsanlar “Ben kontrol edebilirim, alışmam ” düşüncesiyle başlar, daha sonra bağımlı hale gelirler. Onlar da “Benim iradem güçlüdür” gibi bir yanlış inançla başlamışlardı.

Kişi maddeyi kontrol altında tuttuğunu, hiç dozu aşmadığını iddia etse de aslında bedeninde farkında olmadığı devam eden bir süreç başlamıştır. Bu yüzden kişilerin özellikler ile madde kullanımı arasında bir sebep sonuç ilişkisi kurmak yanlıştır. Önemli olan madde bağımlılığa karşı duyarlı olmak ve hiç başlamamaktır.

Alkol, kumar, sığara, esrar, eroin bir bağımlılık hastalığıdır. Esrar hem bağımlılık yapıcı, hem de sigaraya oranla daha fazla kanser yapıcı madde içerir ve kişinin yaşam kalitesini düşürür. Esrar, bedende yağ dokusunda biriktiğinden hafıza kaybına, öğrenme ve solunum bozukluklarına da neden olmaktadır.

Uyuşturucu haplar da bağımlılık yapar. Kişi bir süre sonra bu hapları almadan yaşamdan keyif alamaz hale gelir. Ayrıca bilinmeyen bir nedenden dolayı ölüme de neden olmaktadır. Ülkemizde satılan ecstasy’lerin içinde farklı kimyasallar olduğu tesbit edilmiştir.

Uyuşturucu Maddelerin verdiği zararlar arasında okul başarısında düşme, aile ilişkilerinde kopukluk, arkadaş çevresinin daralması, bedensel ve ruhsal değişiklikler, zamanla üretkenliğin azalması sayılabilir. İş kaybı, aile düzeninin bozulması ve aileden uzaklaşıp kendini toplumdan soyutlaması ile sonuçlanır. Şahıs İçine kapanır, huzursuz bir duruma düşer. Hayattan zevk alamaz hale gelir.

Uyuşturucu kullanımı tüm topluma zarar verir. Bulaşıcı bir şekilde yaygınlaşır. Kara para ve mafya uyuşturucudan beslenir. İnsanlar sömürülür. İnsan hayatını felç eden bağımlılık belasından kurtulmanın en güzel yolu bundan uzaklaşmak, bu tür alışkanlığı olan arkadaşlardan uzak durmaktır. Devletimiz madde bağımlılığı ile mücadele ediyor bu mücadeleye hep birlikte destek olmak zorundayız.

Yapılan araştırmalar bağımlılığın kişide hem fizyolojik, hem psikolojik, hem de sosyal problemler meydana getirdiğini gösteriyor. Bir beyin hastalığı olarak vurgulandığından, bağımlılık meydan geldikten sonra kişi bununla ilgili tıbbi bir destek almak zorundadır.

Ama sadece tıbbi destek de değil, aynı zamanda sosyal rehabilitasyonla alakalı psikolojik bir desteğin de sunulması gerekiyor. Anne baba olarak okul arkadaşları olarak, yakın dostları olarak madde bağımlısı olan kişilerin korunması ve tedavisi için seferber olmalıyız ve madde bağımlılığı ile hep birlikte mücadele etmeliyiz. Çünkü gençlerimizi uyuşturuyorlar, geleceğimizi mahvediyorlar, yuvalarını dağıtıyorlar ve topluma zarar veriyorlar! Madde Bağımlılığı İle Mücadele İnsani ve Milli Görevimizdir