Oku ile ilgili olarak yüce kitabımız Kuran’ı Kerimde birçok ayet var ve aklınızı kullanın diye bizleri uyarıyor peki onca ayet ve uyarılara rağmen neden okumuyoruz? Ülkemizde kitap okuma oranı sadece %5 Binlerce yazarın ve şairin olduğu Ülkemizde kitap satış oranları yerlerde geziyor. 84 milyonluk bir ülkede en meşhur yazarın bile kitabı 500 bin satmıyor maalesef. Yazarların ve şairlerin eserleri yeteri kadar kıymet görmüyor. Peki biz kültür elçileri olarak ne yapmamız gerekiyor daha nasıl bir yol çizmemiz gerekiyor bilmiyorum.
Cep telefonunu üreten milletler toplu taşıma araçlarında kitap okurken bizler neden okumuyoruz?
Okumamamızda devletimizin de etkisin var mı elbette var. Hali hazırda devletimizin yeterli bilgi politikasının ve kütüphanelerin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Gerek Devlet yöneticilerimizden gerek siyasetçilerimizden, bürokratlarımızdan, akademisyen ve öğretmenlerimizden bilgi toplumu, okuma kültürü, kitap tavsiyesi, yaşam boyu öğrenme gibi sözler duymuyoruz.
Bu konu ile alakalı olarak Alperen Dergisinin Kasım 2021 yılı sayısından alıntı yapmak istiyorum.
Birazda rakamlara bakacak olursak ABD’de 16.536, Almanya’da 9.550, Fransa’da 9.400, 10 Milyon nüfuslu Azerbaycan’da 4.382 halk kütüphanesi var. Ülkemizde ise sadece 1.230 halk kütüphanesi var. Maalesef 121 ilçemizde halk kütüphanesi yok ve yaklaşık 10 milyon vatandaşımız bu hizmetten yararlanamıyor. Oysaki anayasamız her vatandaşımızın “bilgi edinme hakkı” olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Maalesef çocuk kütüphanelerimizde kötü durumda. 47 ilde çocuk kütüphanesi yok. En büyük illerimizden İstanbul’da 4, İzmir’de 2 ve Ankara’da sadece 1 çocuk kütüphanesi var. Yani çocuklarımız kütüphanelerden yoksun büyüyor. Okul kütüphanelerimizde iç açıcı değil hemen her geçen gün bir okul kütüphanesine kitap toplama kampanyası duyuyoruz. Çoğumuz en sevmediğimiz ya da okuduğumuz kitaplarımızı elimizden çıkarmak isteğimiz kitabımızı okunması için yollarız. Peki bu kitaplar öğrencilerimiz için ne kadar uygundur.
Bir de medya var. Siyasetten, magazinden, spordan birçok olaydan haber çıkarır ama bir tek kitabı, kütüphaneyi, okumayı gündemine almaz. İzlenmek istiyorlar ama okutmak değil.
Velhasıl geleceğimizi ve çocuklarımızın geleceğini düşünüyorsak okumalıyız okutmalıyız. Bunu da herkes ve herkesim ile topyekûn yapmalıyız…
Saygılarımla.