Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu ‘nun 11.11.1928 tarihli toplantısında “ Millet Mektepleri Talimatnamesi “ kabul edildi. Resmi Gazete’nin 24 Kasım 1928 tarih ve 10481 sayılı nüshasında yayınlandı.

Talimatnamede,TBMM tarafından kabul edilen yeni Türk harflerinin, kısa bir zamanda ve kolay surette her ferdin ve büyük halk kitlelerinin süratle okur yazar hale getirmek maksadı ile her Türk vatandaşı, kadın ve erkek’in üyesi kabul edildiği, öğretim süreleri dört aylık ve iki aylık olmak üzere ” Millet Mektepleri Teşkilatı” kuruldu.

Teşkilât talimatnamesinin 4.maddesi aynen şöyledir:

Bu teşkilatın reisi umumiliğini ve Millet ‘Mektebi’nin Baş muallimliğini Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Hz. Kabul buyurmuşlardır..

“…Sınıfa girdiği zaman cumhurbaşkanı bile,öğretmenden sonra gelir” diyen Mustafa kemal, kültür ordusu olarak vasıflandırdığı öğretmenleri, memleketin bilim, kültür, ekonomi ve bayındırlık alanlarında kutsal amaçların yükselmesi için en önemli eğitim ve kültür ordusu olarak değerlendirmiştir.

ÖĞRETMENİM

"Bir elinde tebeşir, diğer elinde silgi

Hep yetişmemiz için, yazarsın öğretmenim

Her gün her saat durmaz, sunarsın farklı bilgi

Kaderimin yolunu , çizersin öğretmenim.

Karanlığın içinde , 'meşale' yakan sensin

Bütün çiçeklerine, gözü gibi bakan sensin

Minicik beyinlere, ilimle akan sensin

Cehâleti bilginle , ezersin öğretmenim. "

Değerli şair A.Alev Akboğa , duyarlı yüreği ve akıcı kalemiyle, tüm öğretmenler adına çocuğunun öğretmenine böyle seslenmekte ve hepimizin duygularına tercüman olmakta.

Eğitim tarihimizde özgün yerleri bulunan ve dünyaya örnek birer eğitim kurumu olarak değerlendirilen Köy Enstitüleri’ni de unutmamalıyız.

" OKUMA YAZMA' YI HER YURTTAŞA,KADINA, ERKEĞE; HAMMALA, SANDALCIYA ÖĞRETİNİZ. BUNU YURTSEVERLİK ÖDEVİ BİLİNİZ” diyen Atatürk'ün, " Millet mektepleri baş öğretmenliği' ni" kabul ettiği tarihi esas alan MEB,ülkemize özgü olarak 24 Kasım 1981 yılından itibaren , "ÖĞRETMENLER GÜN" olarak 24 Kasım tarihini belirlemiştir.

Türkiye'de belirlenen 24 kasım Öğretmenler gününün Cumhuriyetimiz ve Atatürk'le ilgili olarak özel ve özgün bir yeri ve anlamı bulunmaktadır.

Daha önce , UNECO ve İLO örgütlerinin önerileri üzerine ,5 Ekim 1966 tarihinde "Öğretmenlerin statüsüne ilişkin tavsiye kararı alan Birleşmiş Milletler teşkilatı, 5 Ekim 1994’de 5 ekim tarihini "DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ " olarak ilân etmiştir. 100 'e yakın ülkede bu tarih, “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Okur-yazarlık bir ülkenin üretimini artırıyor diyen UNESCO, bütün dünyada "İşlevsel Yetişkin Eğitimi Projesi" ile sorunlara çözüm aramakta.Ayrıca çağdaş eğitim konusunda, gelişen teknoloji ve bilim ışığında bütün ülkelerle işbirliğine gitmektedir.Ulusal ve evrensel boyutları olan eğitimin önceliği ve önemi bulunmaktadır.

Okul, öğretmen, öğrenci,aile ve ulus eğitim alanında birbirini tamamlayan bir bütündür.

Baş Öğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve aramızdan ayrılan tüm öğretmenleri, rahmetle ve saygıyla anarak selamlıyor ve ülkemizin en büyük zenginlik kaynağı ve dayanağı olan eğitimli insan gücünü ve Cumhuriyetimizin bekçileri fikri hür, vicdanı hür gençliğimizi yetiştiren tüm öğretmenlerin sorunlarının çözülmesi dileklerimle, “ÖĞRETMENLER GÜNÜ’nü kutlayarak, başarılar diliyorum.