28 Mart 2004 Mahalli İdareler Yerel Seçim sonuçlarını hatırlayarak başlayalım isterseniz konuya.
Yozgat (AK Parti): Yusuf Başer
Akdağmadeni (AK Parti): Suphi Daştan
Aydıncık (DYP): Ahmet Demirel
Boğazlıyan (CHP): Mustafa Özdal
Çandır (CHP): Mustafa Orhanbulucu
Çayıralan (AK Parti): Yusuf Coşan
Çekerek (AK Parti): Mustafa Demirbaş
Kadışehri (AK Parti): Mustafa Karadavut
Saraykent ( MHP): Halis Öçal
Sarıkaya (AK Parti): Ali Osman Erbir
Sorgun (AK Parti): Ahmet Şimşek
Şefaatli (DYP): Fahrettin İbiş
Yenifakılı (AK Parti): Ersin Karabulut
Yerköy (Bağımsız) Ali Rıza Arslan
Şimdi partilerin sayısal dağılımına bakalım:
AK Parti: 8, MHP: 1, DYP:2, CHP: 2, Bağımsız: 1
28 Mart 2004’ten sonra, sırasıyla 29 Mart 2009, 30 Mart 2014 ve 31 Mart 2019 tarihlerinde yerel seçimler oldu.
2004’ten bu tarafa karşımıza bir AK Parti üstünlüğü çıkıyor.
CHP ile özdeşleşmiş Boğazlıyan’da CHP profilli bir belediye başkanı çıkarken karşımıza, aynı şekilde CHP ile özdeşleşmiş Çayıralan’da AK Partili belediye başkanı var.
Bugün de tam tersi bir durum söz konusu.
Çayıralan’da CHP’li bir başkan, Boğazlıyan’da AK Partili bir belediye başkanı görev yapıyor.
Bazen görünür bazen ise görünmez ittifaklar ilçelerin kaderini değiştirebiliyor.
Yine 2004’te dikkat çeken bir ilçe bağımsız belediye başkanı Ali Rıza Arslan ile Yerköy. AK Parti ve MHP oylarının yüksek olduğu, sessiz de olsa CHP varlığının zaman zaman kendini hissettirdiği ilçede bağımsız bir belediye başkanı sizce ne anlama geliyor?
Demek ki, sadece siyasi değil ‘duygusal halk ittifakları’ da olabiliyor.
İnsanlar aktif siyasi dinamiklere rağmen kendi istediğini seçebiliyor.
Meslek hayatımın büyük bölümünde seçimleri yerinde (ilçe ise ilçe, belde ise belde de gözlemlemeye çalıştım), halkı dinleyerek değerlendirmeye gayret ettim. Halkın içindeki gündemin kesinlikle sandıkta da karşılık bulduğu hakikati ile karşılaştım.
2009, 2014 ve 2019 seçimlerini de derinlemesine inceleyip, irdeleyeceğiz, konuşacağız elbette. Fakat 2004’e baktığımızda karşımıza çıkan AK Parti gerçeğine de mercek tutalım.
İktidarın gücü yerelde de karşılık bulmuş durumda. Ki, AK Partili belediye başkanlarının diğer seçimlerde de yerini koruduğu, hatta 8 olan AK Partili belediye başkanı sayınının 2009’de 8, 2014’te 13 AK Partili belediye başkanı profili zirve yapmış durumda.
Ama tarihler 2019 seçimlerini gösterdiğimizde AK Partili belediye başkanı sayısının 7’ye düştüğü ve çok önemli ilçelerin kaybedildiğini görüyoruz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son yaptığı açıklamalardan birinde yer alan şu bölümleri dikkatinize sunmak istiyorum:
- Türkiye'yi tarıyoruz, taramaya devam edeceğiz. Bütün mesele, en ideal aday tespitlerini yaparak ülke genelinde seçimlerden en başarılı şekilde çıkmak.
- 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde elde ettiğimiz başarıyı, 31 Mart 2024 mahalli idareler seçimleri ile tahkim etmek istiyoruz. (Kaybedilen İstanbul ve Ankara Büyük Şehir Belediyeleri için de iddialı isimler üzerine çalıştıklarını söylüyor.)
AK Parti’nin 4 aşamalı seçim çalışmasına da ayrıca dikkat çekmek istiyorum, tam da anlatmak istediklerimizin mesajı bu maddelerle ortaya konulmuş sanki.
Yarın detaylandıralım inşallah.
İyi haftalar.