Coğrafya kaderdir, derler doğru bir söz mü? Cevap vereyim özlü bir söz, coğrafya insanın yediği yemekten, tuttuğu futbol takımına, hatta koluna taktığı saate kadar etkilidir, insanın aynalama nöronları taklit etmek için yaratılmıştır.
Bazı hallerde o kadar devreye girer ki yanınızda esneyen birinin hemen taklidini yapmaya başlayıp derin bir esneme ile ona karşılık verirsiniz. Bu yüzden uzmanlar aile ve çocuk gelişiminde ebeveynlere çocukları için onlara öğüt vermekten çok kendi davranışlarınıza dikkat edin der, çünkü çocuklarınız sizi taklit eden en büyük kopyanız olacaktır.
Peki konumuz sanat olunca, sanatı da her konuda, her konumda yapılan her eser ve çalışmada görmek isteyen vatandaşlar bunu nerede görebilir, çocuklarına eşine veya yakın çevresine bununla alakalı nasıl bir kopyalama veya öğreti oluşturabilir.
Geçenlerde sanatla alakalı bir sohbetten esinlenerek yazdığım bir sözü sizlerle paylaşayım. “İrfanı olmayanın ilmi neye yarar, gül kıymetini bilmeyenin gönlü neye yarar, zenginlik bereket sanırlar bilakis, tabiatı olmayanın variyeti neye yarar” Sanat görmek isterseniz ya derin Avrupa tarihini inceleyip Avrupa turuna çıkabilir, yada aracınıza binip özellikle çocuklarınızı yanınıza alarak bir Eskişehir gezisi yapabilirsiniz.
Nasıl bir İrfan sahibidir, Yılmaz Büyükerşen, o gülün kıymetini ne yürekten bilmiş Yılmaz Büyükerşen. Şehri zenginlikle dolduran sanatın her zerresini şehre işleyen ne büyük sanatçı, ne zarif, nasıl bir tabiat sahibidir Sayın Yılmaz Büyükerşen. Kişinin takdiri iktidarıncadır. Sözü işte bu entellektüel insana hayranlığım yüzünden aklımdan hiç gitmez. Hoş kalın, mutlu kalın, aç kalmayın ama sanatsızda kalmayın.