Aslında kısaca ‘rektör kim olmalı’ sorusunu içeren bir başlıkla başlamak istedim.
Olmadı ‘Yozgat Bozok Üniversitesi’nin rektörü kim olmalı’ demek istedim.
Son minvalde ‘Yozgat’ın rektörü kim olmalı’ en doğrusu olacaktı. En azından şimdilik genel bir tanımlama kullanmak zorunda olduğumu hissettim.
Dünya üzerindeki tüm Yozgatlılar’ın üniversitesinden bahsediyoruz nihayetinde.
SİYASETİN AFOROZ ETTİĞİ REKTÖRLER!
Bu güne kadar Yozgat Bozok Üniversitesi’nin kuruluşunda her kim niyet, dua, fiziki aksiyon içinde olmuş, en alt biriminden en tepesindeki rektörüne kadar halisane niyetlerle hizmet etmiş ise her birine teşekkür ediyorum.
Hiçbir yönetici temsil ettiği makama ‘başarısız olmak’ ya da ‘sorunlar yaşamak’ için gelmez.
Ve hiçbir yönetici ikinci dönemini riskli hale getirecek ‘yanlışın’ içine bile isteye girmez.
Geldiğimiz noktada üniversitemizin müstakil üniversite olduğu 2006 öncesinden tutun da bu günlere gelinceye kadar sorunları ile de gündeme gelen üniversite olduk.
Yozgat siyasetinin ağırlığı henüz emekleme aşamasından itibaren üzerine çökmüş bir üniversite modeli çıkıyor karşımıza.
Siyasetin yanı sıra ticari anlamda da sürekli beklentilerin odağındaki bir üniversite çıkıyor karşımıza.
Her ilçeye bir yüksekokul-fakülte modeli aslında ilk düğmenin en başında yanlış iliklenmiş halini temsil ediyor Yozgat üzerindeki üniversite gömleği için.
Böylesine bir üniversite yapılanmasında siyasetin yalnızlaştırdığı ve bir şekilde aforoz ettiği rektör modelleri çıkıyor karşımıza.
Bu durum siyasi ağırlığın altında bir taraftan nefes almaya diğer taraftan ise gelişimini sağlamaya çalışan bir üniversite modeli çıkarıyor karşımıza.
Henüz tam manasıyla kendine yetmeyen, omuzlarına istemsizce yüklenmiş ağırlığı taşımaya çalışırken siyaset tarafından aforoz edilmiş, yalnızlaştırılmış rektörler çıkıyor karşımıza.
PEKİ, KİM REKTÖR OLMALI?
Şu sıra siyasi seçimlere odaklansa da kamuoyu, aynı zamanda Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörlüğüne yapılacak atamayla ilgili de bir süreç yaşıyorum.
Gelen bilgiler şuana kadar mevcut rektörü ile birlikte üniversitede içinden ve dışından 10’un üzerinden isim müracaatta bulundu. Ve mülakat süreci işliyor.
Rektör kim olursa olsun, üniversitenin menfaatleri doğrultusunda, yarınlarına hitap eden projeler üretebilen, en alt yapılanmadan en üst birime kadar koordinasyonu, ahengi sağlarken bir kurumsal yapılanmayı da inşa edebilen bir isim ve ekiple yola devam edilmeli.
Rektör kim olmalı sorusuna bir yanıt arayacak olursak,
Acaba rektör siyasetin mi adamı olmalı,
Yoksa ticaretin adamı olmalı,
Acaba rektör,
Günlük politikaların mı adamı olmalı,
Yoksa sessiz bir akademik dünyanın mı rektörü olmalı?
Aslında maddeler halinde olmalı ve olmamalı kavramlarını çoğaltmak mümkün.
Bizim üniversitemizde şahıslara hizmet eden, gücü temsil edenler önünce hazır ola geçen mi olmalı, yoksa üniversitenin dolayısı ile Yozgat’ın menfaatleri doğrultusunda hizmet eden bir rektörümüz olmalı.
Rektör kim olmalı sorusuna Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni dönem için en doğru kararı vermesini temenni ederken; susan, sorunları, yanlışları sırf makamının istikbali uğruna sineye çeken değil Yozgat’ın üniversitesinin yarınlarına koşan bir rektör istediğimizi de yüksek sesle dile getirme istiyorum.
Benim rektörüm benim değil bizim gibi olmalı.