Bebeklerde Duygusal Gelişim; Yeni doğmuş bebekte uyaranlar basit şekildedir.Heyecan ve duygularından bahsedemeyiz. Ancak bebeğin herhangi bir uyaran karşısında gösterdiği tepkiler üzerine konuşabiliriz. Annesini emen bebek mutlu olur bu yüzdensakinleşir ve ardından uyur. Soğuk bir şey ile dokunma, gaz sancısı gibi bebeğin huzursuz olduğu uyaranlar ise bebeğin hareketlenmesine ve ağlamasına sebep olur. Bebeğin annesinin yüzünü ayırt ederek ona duygusal olarak tepki vermesi ve gülümsemesi, bebeğin duygusal ifadesinin ilk belirtilerinden biridir.
Yapılacak en güzel aktivite: İlk haftalarda bebeği fiziksel açıdan rahat ettirmek, gazı varsa çıkarmak meme emerken, annesinin kucağında ya da hafifçe sallamak ve ilik su ile banyo yaptırıp sarmak, bebeğe mutluluk verecektir.Ayrıca; annenin sakin ve melodik ses tonu ile , ninni söylemesi yine bebeğin mutlu olmasını ve gülümsemesini sağlar.
Bebeğin duygusal gelişimini etkileyen etmenler; Güven Duygusu, korku, öfke
Temel Güven Duygusu; Güven ya da güvensizlik dönemi doğumdan itibaren başlar ve on sekiz aya kadar devam eder. İlk bir yıl çok önemlidir çünkü çocuğun bütün gelişimsel dönemlerinde önemini korur.Bebekle annesi arasındaki olumlu ilişki ile oluşan güven duygusu, bebeğin tüm yaşamın ve kişilerarası ilişki sürecinin belirleyicisi olur.
Korku; Görünen ya da görülmeyen yani iyi algılanamayan olaylar karşısında gösterilen doğal bir tepki türüdür. Hemen hemen her bebekte görülebilen normal bir duygudur. Bebeklik döneminde korku nedenleri ise ; yüksek ses, müzik, yalnız kalma, yabancı kişiler , ani yer, mekan değişikliği , hızlı hareket; asansör, salıncak gibi, hayvanlar, karanlık oda, tüylü değişik dokunsal nesne ve oyuncaklar korkuya neden olur.
Öfke; Genellikle uyaranlar karşısında veya ihtiyaçları karşılanmadığında bebekler öfkelenirler. Ayrıca anne kızgın davrandığında, yeterince karnı doymadığında , annesi memesini – biberonu geç verdiğinde bebekler tepkilerini öfke olarak gösterebilirler. Öfke duygusu ortaya çıktığında ise bebekler zorlukla sakinleşebilirler.
Bebeklerde Sosyal Gelişim; Bebekler ikinci aydan itibaren çevreye karşı belirgin bir şekilde izleme başlar. Kendisine yaklaşan yüzleri seçerek dikkat etmeye başlar. Anne babanın yüzünü gördüğünde gülümseme yani ikinci/ üçüncü ayda kendini gösterir.Bebeklerde sosyalleşme, ilk olarak üçaylıkken başlar ve birey olarak bir ömür devam eder. Üç aylık olunca da etrafındaki insanları, nesneleri ve sesleri ayırt etmeye başlar. İnsanların sesini duyduğunda başını çevirerek bakar ve annesini sesinden tanır, bu artık refleks gülümsemeden farklı bir gülümsemedir. Yani sosyal gülümsemedir. Sosyal gülümseme, sosyal gelişimin başlangıcı olarak tanımlanabilir. Dört beş aylıkkendiğer bebekleri fark etme, diğer nesnelere insanlara gülme, uzanma, dokunma görülür. Altıncı aydan itibaren ise bazen bazı bebekler arasında birbirinin saçını çekme, itme gibi ilk saldırgan davranışları görülebilir. Bebekler sekiz dokuz aylıkolduğunda taklit dönemi başlar.Duyduğu sesleri, basit hareketleri taklit ederler. Ve oyuncaklarla ilgilenmeye başlarlar, el sallarlar. On bir, onikiaylikkenaynadaki görüntüsüne gülümserler ve ona uzanıp görüntüsünü başkasıymış gibi sarılmaya çalışıp öperler. On iki on sekiz aylar;arasında yürümenin başlaması, tek tek kelimelerin söylenmesi, oyun oynama bebeğin sosyalleşme sürecini kolaylaştırır. Çünkü;bu dönemde basit oyunları taklit eder, diğer çocuklarla birlikte olmak, parka gitmekten hoşlanır.İki yaş çocuğu yetişkinlerle birlikte basit faaliyetlerde bulunabilir. Aile bireylerinin arasında olan onlarla sosyal ilişki kurabilen bir durumdadır artık.
Bu dönemde yine oyun oynayarak sosyalleşmeleri devam etmektedir. Oyun, bebekler ve çocuklar için duygusal, zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimi için çok önemlidir. Oyun, sağlıklıkişilikler geliştirip onların sağlıklı bireyler olabilmelerini sağlar.