Bir dönem Anadolu'nun tam ortasında, Yozgat’ta ‘Savunma Sanayi’ yatırımı olur umudu ile bekledik!
Uçaklar, tanklar, silahlar üretilir umudu zamanla yan sanayine sonrasında hiçlere dönüştü.
Sanırım bazen duygusal dünyamıza dokunmasını bilen siyasi söylemler gafil avladı bizi.
Ve yerelden yatırım yapacak sermayenin çıkmaması aslında fantastik hayaller peşinde olduğumuz gerçeğini de ortaya koydu.
Bir dönem zırhlı birliklerin Yozgat'a geleceği hayali su serpti bir türlü gerçekleşmek bilmeyen acemi er eğitim birliği hayali ile.
Kimse de aslında bir zırhlı birlik alt yapısına sahip olmamız gerektiği gerçeğini söylemedi. Umutlarımız tam yeşerdi derken törpülendi.
OHAL, Teşvik Yasası, Kalkınma Ajansları, Yüksek Hızlı Tren, Havalimanı derken fabrikalar şehri olacaktık.
Her zaman söylediğimi yine hatırlatayım, her yanı fabrikalarla dolu, sabahın ilk ışıkları ile servis bekleyen işçilerden kurulu bir şehir hayalim olmadı Yozgat’a dair.
Tarımı, hayvancılığı, tarihi-doğal turizmi, termali ve ihtisas sanayileri ile bir Yozgat hayalim oldu!
Metropolde olan bizde de olsun yerine modern şehirleşmenin potansiyelini arzuladı deli gönül yaşadığımız ve yarınlarımı yaşattığım topraklarda.
Ve geldiğimiz süreç;
- Bitti bitecek denilen Yozgat OSB'de doluluk olanı yüzde 90 küsürlerde, yeni fabrikalar üretim yapıyor
- Bozok OSB üretim için geri sayım sürecinde,
- Boğazlıyan Fuat Oktay OSB’de akıl almaz yatırılar yükseliyor yeni baharla birlikte inşallah canlanacak
Yanına kısa vadede Havalimanı olmasa da Yüksek Hızlı Treni ekleyin!
Ve bir ‘Yerelden Kalkınma Hamlesi…’
Bugüne kadar yapılanların mihenk taşı olan bu hamle ile son açıklanan ihracat rakamları Yozgat adına beklediğimiz o mükemmel yarınları müjdeliyor:
- İhracatını en çok artıran iki il: Yüzde 254'lük artış var
Bu yılın 11 ayında 79 ilin ihracatı 1 milyon dolar sınırını aşarken, bu kentler arasında en yüksek artış yüzde 253,9 ile Yozgat'ta gerçekleşti. En fazla ihracatı ise 90,6 milyar dolarla İstanbul, 17,8 milyar dolarla Kocaeli, 14,6 milyar dolarla Bursa ve 12,7 milyar dolarla İzmir gerçekleştirdi.
En yüksek artış Yozgat, Muş ve Bingöl'de
Ocak-kasım döneminde ihracatı 1 milyon dolar ve üzerinde olan 79 kent arasında en yüksek artış yüzde 253,9 ile Yozgat'ta görüldü. Yozgat'ın ihracatı, 15,47 milyon dolardan 54,75 milyon dolara yükseldi.
Yozgat'ı, yüzde 125,1 ile Muş (4,39 milyon dolar), yüzde 93,6 ile Bingöl (7,73 milyon dolar), yüzde 74,3 ile Nevşehir (149,2 milyon dolar) ve yüzde 60,1 ile Şanlıurfa (230,1 milyon dolar) izledi.
Bugüne kadar Yozgat'a hizmet edenler bir alt yapı oluşturdu. Dünden bugüne verilen mücadeleye baktığımıza bir gerçek daha çıkıyor karşımıza; “Yerelden Kalkınma Modeli…”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la Anadolu topraklarında hayat bulan bu model bu güne kadar inşa edilen yatırım alt yapısının çatısını oluşturdu.
Süreci kimi zaman en mahrem kimi zaman temel atma töreninde bir basın mensubu olarak takip ettim.
Fabrikaların proje fikri aşamasından bütçelemesine, inşaatından ürün bandındaki üretime kadar nedenli sıkı takiple kurulduğunu biliyorum.
Destek sadece bir kurumsal işleyişle değil özel sektör mantığındaki gibi sıkı bir takiple yürüyor.
Her fırsatta dile getirdiğim ve bir kez daha söylemekten imtina etmediğim gerek o dur ki, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ortaya koyduğu Yerelden Kalkınma Modeli ile bu güne kadar yapılanların tamamını kapsayan belki de en önemli aşaması olan süreci başlatan isim olmuştur.
Bir devlet adamı, bir Yozgatlı, bir vatandaş ruhu ile mevzua sahip çıkan bir Fuat Oktay iradesi ‘ihracatta rekor kıran Yozgat’ gerçeğini doğurmuştur.
Dünden bugüne emeği bulunan her kim var ise var olsun!
OHAL’i kazandıran irade de, Teşvik Yasalarını hayata geçiren irade de, Yerelden Kalkınma Modelini kazandıran irade de milletin iradesidir.