İslâm dininin temel kitabı Kur’ân’dır. Çok tefekkür ve tekrarla okunan Kur’ân sayesinde kalpte marifet kapıları açılır ve her âyetten, bazen bir kelimeden, bir çok mânâ çıkarma imkânı doğar. Kur’an okumak İslama inanmış ve Allah’a tam anlamıyla bağlanmış olan mümin kişiyi psikolojik olarak rahatlatır, gönle huzur ve ferahlık verir.

Bugünkü yazımızda da Vakıa Suresinden söz edeceğiz: Vakıa, kelime olarak gerçekleşen ve meydana gelen anlamlarını taşır. Kur'an-ı Kerim'in 56. suresi olan ve 96 ayetten oluşan vakıa suresi, temel olarak kıyametin kopmasından önceki ve sonraki dehşet verici anlar ile insanların amellerine göre içinde yer alacağı gruplardan bahsedilmektedir. Vakıa Suresinin fazileti ile ilgili olarak ise hadis kaynaklarında pekçok bilgi yer alır. Bunlardan en önemlileri de zenginlik ve bereket getirici faydasının olmasıdır.

Vakıa Suresi, kıyamet gününün gerçekliğinden asla şüphe duyulmaması gerektiğini belirterek başlamaktadır. Cennet ve cehennemin tasvirleri yapılmış, Allah'ın (c.c) kudretinden örnekler gösterilerek bahsedilmiştir. Kur'an-ı Kerim'in Allah katından indirildiği ve insanlık âlemi için büyük bir nimet olduğuna dikkat çekilir. Temel olarak ise bu surede kıyametin kopmasından önceki ve sonraki dehşetli hâller ve insanların amellerine göre içinde yer alacağı gruplar konu edilmektedir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed' (a.s) sabah namazlarında Vâkıa sûresini okuduğuna dair rivayet sahih kabul edilmiştir. Abdullah b. Mesud (r.a.)'ı ölüm hastalığında ziyaret eden Hz. Osman: “Sana beytülmalden bir bağışta bulunulmasını emredeyim mi?" diye sorar. İbn Mesud buna ihtiyacı olmadığını söyler. Osman (r.a.): “Senden sonra hiç olmazsa kızlarına kalır" deyince İbn Mesud (r.a.): “Sen kızlarımı merak etme. Ben onlara her gece Vâkıa sûresini okumalarını öğrettim; zira ben Resûlullah (s.a.s.)'in «Her kim her gece Vâkıa sûresini okursa ona fakirlik dokunmaz» buyurduğunu işitmiştim" der. (İbn Hanbel, Fedâilü's-Sahâbe, II, 726)

Bazı alimler Vakıa Suresi ile alakalı olarak; ölen kişilerin için okunacak olan Vakıa suresinin onun ıstırabını ve çektiği acıyı hafiflettiğini, ölüm ile baş başa olan kişilerin ya da can vermek üzere olan kişilerin başında okunduğunda da imanlı şekilde ölmesine yardımcı olduğunu söylemişlerdir.

Birgün Hz. Ebû Bekir, Resûlullah efendimize; “Yâ Resûlallah, saçlarında beyazlıklar belirdi.” demişti. Bunun üzerine Resûlullah efendimiz buyurdu ki: “Saç ve sakalımı Hûd, Vâkıa, Mürselât sûreleri ağarttı.” Resûlullah efendimizin böyle buyurması, bu sûrelerde, kıyâmet hallerini, eski kavimlerin uğradığı âkıbetleri düşünmesi ve ümmeti için üzülmesi sebebiyledir.

Peygamber Efendimiz Vakıa suresinin akşam namazlarından sonra okunmasını tavsiye etmiştir. Fakirlikten kurtulmak isteyenler, yoksulluktan bıkanlar, rızık, bolluk ve bereket isteyen kişilerin akşam namazından sonra okunması uygundur ve aksatılmadan devam edilmesi tavsiye olunur. “Kur'an-ı Kerim, müminler için şifa ve rahmettir.” (İsra Suresi Ayet 82)