Ahmet Nazım Kafaoğlu
İkinci kuvayi Seyyare verilecek emri intizarın Eskişehir ve köylerine yerleştği. O günkü vaziyeti şöyle bir gözden geçirelim:
     Başıbozuk kuvvetler halinde Gediz Taarruz ndan sonra kuvvetlerini Kütahya havalesi nde bırakarak maiyetinde bir sürü serseriler hastalığını bahane ederek Çerkez Ethem Eskişehir’e gelmişti. Belinde bir trablus kuşak, tabanca yerine kuşağın arasına bir filinta sokan kuşçu başının eşref (o da Çerkez) başına topladığı on-30 serseri ile Eskişehir sokaklarında dolaşıyor, asıp kesiyor.
     Kalp cephesi kumandanı Sayın Ali Fuat Cebesoy, taarruzun muvaffak olmayışından duyduğu Üzüntü ile baş başa. Eskişehir’e celep edilen ikinci kuvayi Seyyare cepheye mi sevk edilsin, yoksa iç Anadolu’nun göbeğinde olan Yozgat’a tekrar mı sevk edilsin?
     Bugünlerde Çerkez Çopur Yusuf, Yozgat vilayetinin sınırlarını aşmış, 150 atlı ile karakız köyüne gelmiş, Sorgun kasabasını tehdit ediyor.
     Evvelki yazılarımda da bildirdiğim gibi Paşa’nın yaver‘i Cevat Abbas ve Madenli Tatlı oğlu Hacı Bahri Bey tarafından teşkil edilen kuvayi milliye dağılmış, asi kuvvetlere katılmıştı.
    Yozgat belediye reisi Akif Paşa tarafından mahdut bir sayıda teşkil edilen kuvayi milliye bu havaledeki asi kuvvetleri tenkide kafi gelmiyor. Bunun için Yozgat’ta bulunan Vasvi bey isminde bir jandarma subayı ve yozgatlı Ahmet binici‘nin büyük abisi Abdullah Binici asi kuvvetlere heyeti Nasiha olarak gönderiliyor. Bu iki fedakar memleket evladı yalnız olarak asi kuvvetlerle temas arıyor. Nihayet Çekerek’in körpınar Köyünde 30 kadar Çerkez, Kürt tarafından yakalanıyor. Bu hunhar insanlar fedakar bu iki memleket evladının Halishane tavsiyelerini kabul etmiyor. Bu iki delikanlıyı günlerce beraberlerinde gezdiriyor, bir çok eziyetten sonra Çekerek Cemal Ovası’nda hunharca boğazlayarak katlediyor. Çekerekdeki Vasvi Bey köyü bu şehit ve fedakar memleket evladının ismini taşıyor.
     Bunun üzerine Akif Paşa’nın teşkil ettiği kuvayi milliye Akif Paşa’nın amcazadesi ihtiyati subayı Salim ve Boğazlıyan müfrezesi kumandanı Abdullah bey (ki halen hayattadır. Emekli albaydır), kumandasında 300 adlılık bir kuvvet asi kuvvetlerin üzerine sevk ediliyor. Bu kuvvetler Çekerekin nalçacıhöyük köyünde asi kuvvetlerle müsaadeeye tutuşuyor ise de Salim Bey şehit oluyor ve Kuvayi milliye saflarındaki kahir bir çoğunlukta uzata iltihak etmesi yüzünden dağınık ve perişan bir surette, kalanı ise kurtuluşu firarda buluyor.
      İşte Yozgat havalesinin vaziyetini bu kadar karışık gören Erkan’ı Harbiye‘yi Ümmiye Eskişehir‘i tehdit eden müstef kuvvetleri bırakarak kuvayi Seyyare’nin yani kahraman İbrahim Çolak kuvvetleri’nin tekrar Yozgat havalesine dönmesini emrediyor.