Yozgat’ta “Ayaklı Kütüphane “
diye adından söz ettiğimiz beyefendi, araştırmacı yazar eğitimci bir öğretmenimiz vardı. Oldukça beyefendi, kibar, mütevazi ve hoş sohbetli bir insandı. Kendisine değer verir oldukça da saygı duyardık. Sohbetine katılır araştırmalarından da fazlasıyla istifade ederdik.
Kendisini uzun yıllar önce tanıdım. Ben liseyi bitirdiğim dönemde Yılmaz Hocam ilköğretim müdürüydü. Babamın talebiyle vekil öğretmen olarak Haydarbeyli köyüne görevlendirilmiştim; yıl 1974 o gün bugündür ben hocamı tanır kendisine saygı duyarım.
Daha sonra Eğitim Enstitüsünden mezun olup asaleten öğretmen olarak atandım. Yozgat Merkez Ortaokuluna öğretmen olarak gelince hocamla olan diyaloğum devam etmeye başladı. Yozgat yöresi ve Yozgatlı şair yazarlarlarla araştırmalarım 90’lı yıllarda başladı.
Bu dönemde Yılmaz hocamın da araştırma yazılarının olduğunu biliyor onu takip ediyordum. Gazete yazılarım nedeniyle de sık sık görüşüyor fikir alışverişinde bulunuyorduk.
Tanıdığım kadarıyla Yılmaz Hocam beyefendi kişiliğinin yanı sıra iyi bir araştırmacı idi. İlçe ilçe köy köy dolaşıp Yozgat yöresi ve tarihi ile ilgili araştırmalar yaptığını biliyordum. Hatta bazı köylerde araştırma için bazı kişilerle görüştüğümüzde bize şunu diyorlardı:” Yılmaz Göksoy geldi sizden önce buralarda araştırma yaptı” Bu çok dikkatimizi çekerdi.
Yılmaz hoca çok okuyan, araştıran, insanlara değer veren, hoş sohbeti ile konuşmasını dinleten bir eğitimciydi. Özellikle beyefendiliği, ilginç yorum ve teklifleri ufkumuzu açıyordu.Yozgat için “Akil İnsanlardan”birisiydi. Yozgatlı yöneticiler kendisine saygı duyar görüş ve önerilerini alırlardı. Özellikle araştırma ve İl Yıllıklarının hazırlanmasında hocamızın büyük emeği ve katkılarının olduğunu biliyorum.
Ona fazlasıyla saygı duyar hürmet ederdim. Sağ olsun o da bize sevgi ile yaklaşır güzel öğütlerde bulunurdu. Kendisiyle sıcak bir diyaloğumuz oldu. Emekli olunca daha çok öğretmen evine takılır çayını yudumlar, çay ikram eder hoş sohbette bulunurdu. Sohbetine katılanlarda onu saygıyla dinlerlerdi. Köşe yazılarımızı okur bazen de güzel temennilerde bulunurdu.
Onu tanıyanlar bu yazdıklarımızın daha fazlasını biliyorlardır eminim ki:
Yozgat’la ilgili bir çok araştırmaları olduğunu biliyorum. Ancak bunları gazete köşe yazıları hariç bir kitap da toplayamadı (Ekonomik nedenler olduğunu düşünüyorum). Bunların bazıları il yıllıklarında yayınlandı. Yozgat Yöresi Araştırma komisyonunda da yer almıştı. Ömür tamam oldu Rahmeti rahmana kavuştu Allah Rahmet eylesin.
Onunla ilgili talebimiz şu: Yılmaz Göksoy ismi unutulmamalı, unutturulmamalı. Seçkin ve kıymetli bir eğitimci olan araştırmacı yazar Yılmaz Göksoy bir yerlerde yaşatılmalı: Bu bir cadde ismi olur, bu bir mahalle ismi olur, bu bir bulvar, ya da okul ismi olabilir. Ama onun ismi yaşatılmalı. Vefa ise bu bir vefa borcudur, kültür ise o bir kültür adamıdır, eğitimse o iyi bir eğitimcidir, Yozgat sevdası ise o mükemmel bir Yozgat sevdalısı insandır. Bizim ona bir minnet borcumuz var onun adını Yozgat’ ta yaşatmak. İnşallah yöneticilerimiz de bu önerimize duyarsız kalmazlar... Hocamı saygıyla yad ediyor kendisine Allah’dan rahmet diliyorum.