1 - Bir odamızı düzenleyip, küçük değişiklikler yapalım, şâyet bu odada huşûyu bozacak resimler varsa onları kaldıralım ve odamızı sâde bir ibâdet mekânı yâni küçük bir mescid hâline getirelim.
2 - Odada ibâdet etmek için hazırladığımız o küçük yere, tâbir câizse ev mescidine namaz elbisemizi, takkemizi/örtümüzü, seccâdemizi, Kur'ânımızı ve tesbihimizi koyalım ve; "İşte o gün, yer, kendi haberlerini anlatır." (Zilzal, 99/4) âyeti mûcibince
bu yerin, eşyaların, seccâdelerin, Kur'ân tilâvetinin ve tesbihâtın kıyâmet günü bize tanıklık etmesi için şâhit tutalım.
3 - Bu odaya bir kutu koyup, üzerine "Ramazan Kumbarası" yazalım ve içine her gün bir miktar para atalım ve Leyle-i Kadir'de bu kumbarada biriken paraları öksüz ve yetim çocuklara tasadduk edelim veya bu parayla bayram kıyafetleri alıp ihtiyaç sâhiplerine dağıtalım.
4 - İmkânlar nispetinde her gün ya da günaşırı veya haftada bir fakir fukarânın iftar sofrasına bir pide, bir kap yemek veya bir tas çorba götürmeye yahut iftara dâvet etmeye çalışalım.
5 - Kur'ân'dan, ezberimizde olmayan bir sûre seçelim ve Allah'a (c.c.) söz verip bu sûreyi Ramazan ayının hediyesi olarak ezberleyelim. Bu ezber inşaAllah bizim için Ramazanın feyz ü bereketiyle büyük bir ecir olacaktır.
6 - Bu ayda, Kur'ân tilâvetini, zikrullahı, sâlat ü selâmı ve tövbe-istiğfarı daha çok artıralım.
7 - Ramazanda birbirimize "günahsız dille" duâ etmeyi unutmadığımiz gibi, ayrıca kardeşlerimizden / arkadaşlarımızdan üç kişiye de isimleriyle duâ edelim ve onlardan da bizim için duâ etmesini isteyelim. Allah'ın (c.c.) izniyle;
"Meleklerin sizin (karşılıklı) duânızda 'Aynısı sana!' demesi yeterlidir Hadîs-i Şerifini hatırımızdan çıkartmadan onlar için de özel olarak duâ edelim.
8 - Bu ayda Kur'ân-ı Kerîm'i hatmetmeye ve sûrelerin tefsirlerini okuyup ayetlerin mânâsını da idrâk etmeye çalışalım.
Zîrâ Yüce Rabbimiz tarafından, Kur'ân'dan tilâvet ettiğimiz her harf için on hasene verileceği vaad edildiğini unutmayalım.
Öyleyse Ramazan'da bu ecirleri kazanmak için fırsatı ganimet bilelim ve bol bol Kur'ân okuyalım ve anlamına da muttalî olalım.
9 - Ramazan ayında şu üç vakti çok iyi değerlendirelim: I- İftara yakın vakitleri (kalbin Rabbine en yakın oldugu vakit iftarın yaklaştığı vakittir.) mutlaka zikir tesbih ve duâ ile değerlendirelim.
II- Sahura kalkınca, teheccüd namazı kılalım, sahura hazırlanırken, dilin ve kalbin daima zikir ve tesbihât ile meşgul olması için gayret gösterelim.
III- Her haftada bir gün veya daha fazla gün; sabah namazını kıldıktan sonrakerahet vaktinin geçmesini beklerken uzun uzun tefekküre dalalım, duâ edelim, salât ü selâm getirelim, tevbe istiğfar edelim ve evrâdı ezkâr ile meşgul olalım, Kur'ân okuyalım ve işrak namazı kılalım. Bu üçüncüsün en zor, ancak ecrinin de o denli büyük olduğunu unutmayalım.
Devamı Yarın...