Bir önceki yazımda Bala Kitap Topluluğu’nun “Çocuk Edebiyat İlişkisi” bildirisini sizinle paylaşmıştım. Bugün başkalığını yürüttüğüm topluluk hakkında siz değerli okuyucularımı bilgilendirmek istiyorum.
Kuruluş Gerekçesi:
Çocukların kültürel gelişimini sağlamanın en önemli basamaklarından biri edebiyattır. Çocuklara hitap eden edebi eserlerin önemi burada ortaya çıkar. Bala kitap topluluğu, bu alandaki eksiklikleri gidermek, kaliteli ürünlerin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla yola çıkmıştır. Bu alandaki otorite boşluğunu dolduracak, çocuk edebiyatı konusunda görüşlerine ve raporlarına güvenilecek sivil bir çalışma topluluğu oluşturulmuştur. Topluluk, Türk Ocakları Genel Merkezi, Sanat Edebiyat Kurulu bünyesinde faaliyet gösteren bir oluşumdur.
Toplulukta Kimler Yer Alıyor:
Çocuk edebiyatı ile ilgili alanlardan uzmanların katılacağı bu toplulukta; yazar, çizer, ressam, yayıncı, kitapçı, eğitimci, psikolog, sosyolog, tarihçi, dilci, halk bilimci, öğretmen, öğrenci, anne, baba v.b. gibi çok geniş bir yelpazenin bulunmasına gayret gösterilmektedir. Toplulukta bulunması faydalı olabilecek, konuyla ilgili uzman kişilerin katılımına imkân verilmektedir.
Topluluk Çalışma Yöntemi:
Normal zamanlarda haftada bir yapılan toplantılar, korona etkisiyle on beş günde bir internet üzerinden çalışmalarını sürdürmektedir. Konunun ve katılımcıların durumuna göre hiprit denen, yüz yüze ve internet aracılığıyla birlikte toplantılar da yapılmaktadır. Toplantılarda topluluğun amaçları doğrultusunda söyleşiler ve sohbetler yapılmakta, bizzat yazarı konuk edilerek bir eser ele alınmakta, bu eserin değerlendirmesi yapılarak çocuk edebiyatına uygunluğu görüşülmektedir. Değerlendirilen eserin dil, imla, içerik, kurgu ve üslup yönünden değerlendirilip eserin özgünlüğünü bozmadan daha kaliteli olması yönünde öneriler sunulmaktadır. Toplantı sonunda, ortaya konan eleştiri ve öneriler ışığında yazarın taslak metni tekrar düzenleyip yayına hazır hale getirmesine katkıda bulunulmaktadır. Bununla birlikte yayınlanan eserlerin yeni baskılarının daha kaliteli hale gelmesi için benzer çalışmalar da yapılmaktadır.
Bu çalışmalarla aynı zamanda çocuk edebiyatı alanında çalışan her kademedeki yazar, çizer ve yayıcıların bilgi ve görgülerini artırma yönünde kendilerini geliştirmesine katkı sağlanmaktadır.
Yapılan Yapılması düşünülen Faaliyetler:
Çocuk edebiyatı yazarlarının bilgi, görgü ve yeteneklerini geliştirmesi amaçlı faaliyetler yürütmek.
Çocuk edebiyatı ile ilgi çeşitli konularda uzmanlarıyla söyleşi yapıp fikir alışverişinde bulunmak.
Çocuk edebiyatı eserlerinde bulunması gereken özelliklerle ilgili ölçütler ortaya koymak.
Çocuk Edebiyatı ürünlerini geliştirmek için atölye çalışmaları yapmak.
Bir çocuk edebiyatı eserini okuyup her yönüyle yazarın huzurunda değerlendirmek,
Çocuklara yönelik televizyon ve radyo programlarını değerlendirmek.
Basında yer alan kitap değerlendirmelerini takip etmek ve görüş bildirmek.
Bilgisayar ve internet oyunlarını çocukların gelişimine uygunluğu konusunda değerlendirmede bulunmak.
Yaş gruplarına göre, okuma ve yazar listesi oluşturulması yönünde akademi çevreleriyle ortak çalışmalar yapmak, Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlıklarıyla irtibatta bulunmak.
Kültür emperyalizmine hizmet eden, cinsellik ve şiddet içerikli ve benzeri her türlü maksatlı kitaplar kamuoyuna teşhir etmek.
Aile bakanlığı ile işbirliği yaparak bu konuda yapılacak olan istismarların önüne geçmek.
Okuma kültürü gelişimine katkı sağlamak için okullarla işbirliği yapmak.
Çocuk edebiyatı ile ilgili kitaplardan oluşan fuarlar açılmasını teşvik etmek.
Bala Kitap Kulübü oluşturmak.
Telif hakları ve alanı ilgilendiren diğer meseleler değerlendirmek.
Çeşitli dallarda çocuk kitapları yazma yarışmaları düzenlemek.
Çocuk edebiyatı ve çocuk kitapları üzerine ilmi toplantılar düzenlemek.
“BALA” adında bir dergi çıkarmak.
Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak okumayı yaygınlaştırma kampanyaları düzenlemek
Bala Kitap Topluluğu proje eserler kaleme almak ve marka oluşturma çalışmaları yapmak.
Yayın evleri ile işbirliği yapmak, editör hizmeti vermek; daha geniş bir dağıtım, daha profesyonelce bir tanıtımla kaliteli eserlerin basımını sağlamak.
Klasik eserlerimizin çocukların yaş gruplarına uygun olarak yeniden kaleme alınması sağlamak olarak yola çıkılmış ve faaliyetlerine devam etmektedir.
Not: Çocuk Edebiyatı konusunda faaliyet gösteren yazar, çizer ve kendisini bu alanda yetiştirmek isteyenlerin bizimle irtibata geçmesinden memnun olacağımızı belirtmek isterim.